Hovedstyret i Norges Bank har på onsdagens rentemøte besluttet å holde styringsrenten uendret på 2,25 prosent.

Det kommer frem på pressekonferansen i Norges Bank i forbindelse med rentebeslutningen.

- Beslutningen må særlig ses på bakgrunn av forsterket uro i finansmarkedene i det siste og klare signaler om svakere vekst internasjonalt, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Stor spenning
På forhånd var det knyttet stor spenning til beslutningen på grunn av den store uroen i norske og internasjonale finansmarkeder den siste tiden. Ifølge en ringerunde nyhetsbyrået TDN Finans gjorde like i forkant av at beslutningen ble kjent ventet de fleste økonomene at det var rundt 50/50 for en renteøkning i dag.

Sentralbanksjefen sier på pressekonferansen at hovedstyret vurderte å heve renten på dagens møte.

Ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn fra 15 meglerhus ventet 10 at renten ville bli økt med 0,25 prosentpoeng i dag.

Svakere vekst ute
I Norges Banks renteprognose, som ble lagt frem i forbindelse med rentemøtet i juni i år, antydet sentralbanken at renten skulle bli hevet på dagens møte. Det fremkommer av den såkalte rentebanen, som er sentralbankens prognose for utviklingen i styringsrenten.

Sentralbanksjefen understreker at selve rentebanen ikke er besluttet av hovedstyret.

- Det hovedstyret besluttet var et renteintervall fra 2,25 til 3,25 prosent. At renten vil holde seg innenfor intervallet. Det er et løfte vi forøvrig har oppfylt så langt, sier Olsen.

Alternativ bane
I sin begrunnelse viser hovedstyret til at det også ble lagt fram en alternativ rentebane i forbindelse med forrige rentemøte der veksten i verdensøkonomien var lavere, uroen i finansmarkedene fortsatte og renteoppgangen her hjemme ble skjøvet ut i tid.

"Analysene Norges Bank la fram i juni tilsa en gradvis økning i styringsrenten gjennom andre halvår. Det er god vekst i norsk økonomi, og utviklingen her hjemme har vært om lag som ventet. Det taler fortsatt for en høyere rente. På den andre siden er inflasjonen lav. Utviklingen hos handelspartnerne ser ut til å bli svakere enn ventet. Sammen med uroen i finansmarkedene påvirker det utsiktene også her hjemme", skriver sentralbanken i en pressemelding onsdag.

- En samlet vurdering av utsiktene og risikobildet tilsier at renten ikke endres ved dette møtet, sier Olsen.

Sentralbanksjefen understreker imidlertid at vi foreløpig er langt fra å se en krise av det omfanget som finanskrisen i 2008 hadde.







Les også:

Slik påvirker krisen din økonomi

- Norges Bank har ikke lovet renteøkning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.