Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten på 1,5 prosent på dagens rentemøte.

- Vi vurderte ikke andre alternativer. Det er en krevende beslutning, men utviklingen var som ventet og derfor var det ikke andre alternativer. Sånn sett var det en enkel beslutning, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad om dagens rentemøte.

Og beslutningen overrasker ingen; det var på forhånd bred enighet blant ekspertene om at Norges Bank ville holde renten i ro også denne gangen. Renten har ikke blitt rørt siden mars i år, da den ble satt ned med 0,25 prosentpoeng.

- Det går fortsatt godt i norsk økonomi, men inflasjonen er lav. Ute er veksten svak og rentene er svært lave. På denne bakgrunn holder vi styringsrenten uendret på 1,5 prosent, sier Qvigstad.

Ikke grunnlag for endring
Han peker på at utviklingen både i Norge og hos handelspartnerne har vært omtrent som ventet gjennom sommeren. Prisveksten her hjemme har vært litt lavere enn anslått og kronen har styrket seg noe den siste tiden. Den forventede oppgangen i rentene ute er skjøvet ytterligere ut i tid. Samtidig har premiene i penge- og kredittmarkedene falt.

- I juni anslo vi at styringsrenten ville bli holdt på dagens nivå fram mot årsskiftet. Ny informasjon gir ikke grunnlag for å endre denne vurderingen, sier Qvigstad.

Les også: Derfor holder han renten uendret

Sentralbanken har en ekstra krevende jobb for tiden, der sterk kronekurs og lav inflasjon trekker mot lavere renter, mens høy gjeldsoppbygging trekker mot et høyere nivå.

- Valutamarkedet og kronen varierer mye. Den siste uken har den vært noe sterkere, så får vi se hvordan det går med kronen. Det er svært urolig ute. Av og til søker valutamarkedene avkastning, da kan kronen være i fokus, andre ganger søker markedet likviditet, da er kronen ute av fokus. Hvis kronen over lang tid blir sterkere enn antatt, vil det selvsagt være med i vurderingen, sier Qvigstad.

Les også: Norges Bank i spagaten

Den seneste tiden har det blitt funnet enda mer olje på norsk sokkel. Selv om det betyr mer penger inn i statskassen, avviser Qvigstad at det vil få noe å si for rentesettingen på kort og mellomlang sikt.

- Norge blir rikere som nasjon. Men det tar veldig lang tid før disse funnene kommer i produksjon, så på kort og mellomlang sikt betyr det ikke så mye, sier visesentralbanksjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.