Norges Bank holder renten i ro på 1,5 prosent på dagens rentemøte.

- Styringsrenten holdes lav fordi prisveksten er lav og fordi rentene internasjonalt er svært lave, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Olsen planlegger nå å heve renten en gang mellom mars og august. Det kommer frem i pengepolitisk rapport og ble også bekreftet på pressekonferansen etter kunngjøringen av rentebeslutningen.

- Det som ligger i den nye rentebanen er at neste renteøkning kommer mellom mars og august 2013. Med økende sannsynlighet, sier Olsen.

Det står i skarp kontrast til forrige pengepolitiske rapport, der sentralbanken signaliserte at den første renteøkningen kunne komme allerede i desember i år. Og mest sannsynlig kommer ikke banken til å sette opp renten så tidlig som i mars heller:

- Vi tror ikke på renteøkning i mars. Vår prognose er at den første renteøkningen kommer i andre halvår og at vi derfor får en ny nedrevidering av rentebanen i mars, sier rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities til DN.no etter at rentebeslutningen er kjent.

Ved utløpet av prognoseperioden i desember 2015 ser sentralbanken for seg at styringsrenten har steget til minst tre prosent.

Øystein Olsen skal ta hensyn til en rekke forhold når han setter renten.

Blant faktorene som taler for fortsatt lav rente er:

  • Svak vekst hos handelspartnerne
  • Stor usikkerhet om utviklingen i internasjonal økonomi
  • Lave renter ute

Blant faktorene som taler for høyere rente er:

  • God vekst i norsk økonomi
  • Høy kapasitetsutnytting hjemme
  • Sterk krone
  • Lavere påslag i peng- og kredittmarkedene.

Olsen legger også merke til at på tross av at det har blitt billigere for bankene å låne penger, så har bankene latt være å kutte utlånsrentene.

Les hvorfor bankene nekter å kutte boligrentene her: Derfor må han ta mer betalt for boliglånet ditt

- Utviklingen i norsk økonomi gir holdepunkter for at inflasjonen gradvis vil ta seg opp. Analysene i Pengepolitisk rapport 3/12 tilsier at styringsrenten holdes på dagens nivå til over årsskiftet, og at den deretter gradvis øker mot et mer normalt nivå. Neste år ligger prognosen for styringsrenten litt lavere enn prognosen fra juni, sier sentralbanksjefen.

Hovedstyret vedtok på møtet at styringsrenten bør ligge i intervallet 1-2 prosent i perioden frem til neste rapport legges fram 14. mars 2013, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

Rentero på fem møter
Olsen har holdt styringsrenten i ro på de siste fem rentemøtene. Sist gang renten ble endret var i desember ifjor, da styringsrenten ble kuttet fra 1,75 prosent.

Alle makroøkonomene spådde rentero før dagens rentemøte.

DN.no kommer straks tilbake med mer.

Les også: DNB: Norges Bank utsetter rentehoppet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.