- Akkurat i dag tror jeg det er mer sannsynlig at rentene vil være stabile i en tid fremover, enn at de vil gå ned eller opp.

DNB-sjef Rune Bjerke kan glede seg over å tjene stadig mer på å låne ut penger.

For selv om renten i pengemarkedet ligger på sitt laveste nivå på tre år, vil ikke DNB la lånekundene ta del i rentefesten og kutte utlånsrenten.

Pengemarkedsrenten er den renten som bankene gir og tar for å gi lån til hverandre. Renten påvirker som regel hvor mye bankene krever i rente på ditt boliglån. Norske banker har ikke fulgt opp fallet i rentemarkedet med kutt i sine utlånsrenter, heller ikke DNB.

- Vi er veldig opptatt av å være konkurransedyktige, og vi følger markedet fra dag til dag, sier Bjerke.

Les om tredjekvartalstallene her: Supertall fra DNB

Sterk vekst
På ett år har utlånsmarginen, som er det banken tjener på å låne ut penger, steget med 0,45 prosentpoeng for hele bankens utlånsportefølje. Samtidig har innskuddsmarginen falt omtrent tilsvarende.

Bankens netto renteinntekter har steget fra 6,4 milliarder kroner i tredje kvartal ifjor, til over 6,8 milliarder i tredje kvartal ifjor.

Det er nå sterk konkurranse om innskuddskundene, fordi bankene står overfor et strengere kapitaldekningskrav enn tidligere. Det kan se ut til at det er lånekundene som "betaler" for at de mer attraktive innskuddskundene får bedre betingelser.

Det er ikke Bjerke enig i.

- Det er tøff konkurranse om innskuddskundene, men det er også tøff konkurranse om lånekundene, sier han.

Dyrt å drive bank
Han forklarer at det er nødvendig at banken tar seg bedre betalt for å låne ut penger, fordi det har blitt dyrere å drive bank.

- Vi er pålagt strengere og strengere krav til å holde kapital. For hvert lån vi gir, må vi holde mer kapital enn vi har måttet tidligere, sier han.

På innskuddssiden er det motsatt:

- Der er innskuddene i konkurranse med andre lån som bankene kan ta opp i markedet. Når prisen på andre lån går opp, går også innskuddsmarginen opp fordi vi da er villige til å betale mer for innskudd i konkurranse med lån som banken kan ta opp i markedet, sier han.

Les også: Lånekunder tjener null på renteras

<b>Venter lav rente i minst ett år til </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.