I tillegg kontrollerer Trøim verdier for ytterligere 0,8 milliarder kroner i  to børsnoterte selskaper. Det går frem av meldinger til børsene i New York og Oslo natt til tirsdag norsk tid.

Fredriksen-selskapene Seadrill og Golar LNG meldte sent mandag kveld at Trøim vil trappe ned etter 19 år i Fredriksen-systemet. Han slutter som ansatt i Fredriksen-selskapet Seatankers.

I den forbindelse får han det som trolig er tidenes "sluttpakke" i norsk næringsliv.

Trøim forlater posten med aksjer til en verdi av nesten 1,2 milliarder kroner i gasstankrederiet Golar LNG, samt riggaksjer i Seadrill for 454 millioner kroner.

Aksjene har en samlet verdi på 1,61 milliarder kroner basert på sluttkurser mandag.

Motpart er John Fredriksens private selskaper Hemen Holding og World Shipholding.

Det står ingeting i børsmeldingene om at Trøim har betalt noe for aksjene. Det står heller ingenting om noe salgsproveny for Hemen Holding og World Shipholding. I meldingene står det kun at Trøim "ervervet" ("acquired") aksjene mandag.

Rikere enn Ringnes

Men det er mer.

I børsmeldingene fra selskapene fremgår det også at Trøim sitter på en rekke derivater i selskapene.

Instrumentene gir ham blant annet rett til å kjøpe aksjer på et senere tidspunkt og krav på totalavkastningen i en gitt periode fremover.

Basert på gårsdagens kurser kontrollerer han dermed aksjer og derivater verd nesten 2,41 milliarder kroner i disse to selskapene.

Det gjør ham på papiret til Norges 62. rikeste person, bak Skagen-gründer Kristoffer Stensrud, men foran eiendomsmagnat Christian Ringnes, ifølge tidsskriftet Kapitals årlige liste over landets 400 rikeste personer.

Utenlandsformue

Trøims formue har vært ukjent i mange år.

Sivilingeniøren fra Sandefjord skattet i til Kypros, men dukket opp i ligningslistene i Norge i 2008. Da var han oppført med en formue på 77 millioner kroner, samt en inntekt på 34 millioner kroner.

Ifølge Finansavisen skal Trøims formue ha blitt tvangsflyttet til Norge av skattemyndighetene.

- Jeg har ikke flyttet til Norge, og jeg har heller ingen planer om å gjøre det, sa  Trøim til Finansavisen den gang.

Mandagens meldinger fra Fredriksen-selskapene gjør ingenting for å oppklare hvordan Trøim fikk aksjene.

I meldingene heter det kun at han "acquired" dem mandag. Ifølge Cappelen Damms store engelsk-norske ordbok betyr "to acquire" å få, erverve, skaffe eller tilegne seg.

Trøim er gift med kosmetikkarvingen Celina Middelfart, som forvalter en formue på rundt en halv milliard kroner.

(Saken fortsetter under tabellen)

Etter 19 år hos John Fredriksen slutter Tor Olav Trøim i Seatankers

I følge børsmeldinger fra Golar LNG og Seadrill 28. juli 2014 får Trøim med seg aksjer for 1,6 mrd fra Golar LNG og Seadrill.

Trøim har aksjer og derivater fra før i disse to selskapene. Samlet har han verdier for 2,4 milliarder kroner i de to selskapene.

Aksjene Trøim tar med seg når han slutter hos Fredriksen:

Kilde: DN, Golar LNG, Nasdaq, Oslo Børs, Seadrill

- Ser frem til å fortsette partnerskapet

I løpet av det siste året har Trøim diskutert med Fredriksens Seatanker Group hvordan de skal organisere samarbeidet i tiden fremover.  I meldingen fra riggselskapet Seadrill heter det at Trøim vil fokusere på færre investeringer, primært i Golar LNG og Seadrill.

Trøim ble ansatt i 1995, og har vært med på å utvikle Fredriksen-systemet til å bli verdensledende innen shipping, offshore og lakseindustrien.  Han trekker seg fra sin fulltidsstilling i Seatankers Group fra og med 31. juli, men vil fortsette som styremedlem i Golar LNG, riggselskapet Seadrill og oljeserviceselskapet Archer.

- Vi har samarbeidet i nitten år, og er begge fornøyde med det vi har oppnådd i denne perioden. Vi ser fram til å fortsette vårt partnerskap, men i en annen form i fremtiden, sier Trøim og Fredriksen i en felles uttalelse i mandagens børsmelding.

Trøim takker Fredriksen for muligheten harn ble gitt da han ble ansatt i 1995.

- Det har vært en glede å jobbe med gode kollegaer, og noen av de beste lederteamene i verden for å utvikle industriledende selskaper innen shipping, offshore og lakseindustrien, skriver Trøim i meldingen.

Den norskfødte shippingmilliardæren John Fredriksen er nå god for 16,9 milliarder dollar, som tilsvarer 104,8 milliarder kroner med dagens kurs, viser Bloombergs milliardærindeks.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.