Den vanskelige situasjonen som Russlands økonomi befinner seg i, er forårsaket av eksterne faktorer, slår president Vladimir Putin fast.

Putin holdt torsdag sin årlige store pressekonferanse i Moskva der hundrevis av både russiske og utenlandske journalister var til stede.

Ikke uventet var landets hardt pressede økonomi det første temaet Putin tok opp. Presidenten understreket at det er utenforliggende årsaker og ikke interne grunner til at den russiske økonomien nå sliter.

– Krisen over om to år

Men til tross for en rubel i fritt fall og sviktende oljeinntekter, slo Putin fast at økonomien fortsatt vil vokse i tiden framover og at det ikke er fare for resesjon. Han hevdet også at det vil ta to år for økonomien å hente seg inn igjen, men at det også kan ta kortere tid enn det.

Ifølge Putin har landets BNP vokst med mellom 0,6 og 0,7 prosent i løpet av årets første måneder. Og han har full tillit til at den russiske sentralbanken og andre myndigheter klarer å håndtere krisen.

Ikke langvarig høy rente

Han innrømmet imidlertid at myndighetene kunne ha gjort mer for å støtte opp markedsstabiliteten og dermed redusere kriseomfanget.

Onsdag økte sentralbanken styringsrenten fra 10,5 prosent til 17 prosent, og Putin slo fast at banken fortsatt er nødt til å ta harde grep. Han sa imidlertid at renta ikke ville bli værende på et så høyt nivå så lenge krisen pågår.

Pressekonferansen, som tradisjonelt bruker å vare i flere timer, ble holdt få dager etter rubelens dramatiske fall. Den russiske valutaen tok seg imidlertid litt opp igjen etter bunnoteringen tirsdag.

I tillegg til den vanskelige økonomiske situasjonen, skulle Putin også blant annet snakke om konflikten i Ukraina på pressekonferansen.

Russiske rubler svekket seg under Putins tale torsdag, fra i underkant av 60 rubler per dollar, til 62 rubler.

 

Les også: - Bør ikke sløse bort valutareservene

 


Større fremtidstro i Tyskland

Nå er flybillettprisene på vei opp...
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.