Den kjente opposisjonspolitikeren ble tirsdag dømt til tre og et halv års betinget fengsel for påstått underslag.

Dommen er lite overraskende, mener NUPI-forsker Julie Wilhelmsen. Hun peker på at Aleksej Navalnyj de siste årene har markert seg som en av de viktigste regimekritikerne i Russland.

- Han spiller på et antikorrupsjonsbudskap og har en antiimmigrasjonsretorikk som har stor appell i den russiske befolkningen, sier hun til NTB.

Nervøst regime

- Putin-regimet er nervøst fordi en kraftig økonomisk krise står for døren. Da vil mennesker og opinion være i bevegelse på en helt annen måte. Derfor sørger man for å nøytralisere en ny potensiell lederfigur, sier Wilhelmsen.

Etter dommen samlet flere tusen seg i en demonstrasjon like ved maktapparatet i Moskva. Navalnyj selv deltok, men ble pågrepet etter kort tid og fraktet tilbake til hjemmet og husarresten han allerede satt i før tirsdagens dom.

Dommen var opprinnelig ventet i midten av januar, men ble brått fremskyndet til tirsdag. Det kan tyde på at den var skrevet på forhånd, mener Aage Borchgrevink i Den norske Helsingforskomiteen.

Også Wilhelmsen mener saken er et tilfelle av såkalt telefonjustis.

- I slike saker tar Kreml en telefon til dommeren og forteller hva slags utfall saken skal få, sier hun.

Begge brødrene har nektet straffskyld i saken og mener rettsprosessene mot dem er politisk motiverte. Yves Rocher har også avvist at Navalnyj-brødrene har svindlet selskapet.

- Knus regimet!

Under rettssaken ba Navalnyj russerne reise seg mot president Vladimir Putin.

- Dette regimet har ingen rett til å eksistere. Det må knuses! sa han og ba alle om å gå ut for å demonstrere.

Navalnyjs syv år yngre bror Oleg ble dømt til tre og et halvt års ubetinget fengsel. Navalnyj ble rasende da dommen mot broren ble lest opp.

- Skammer du deg ikke over hva du gjør? sa Navalnyj til dommer Jelena Korobtsjenko og slo knyttneven hardt i bordet.

- Hvorfor sender du ham i fengsel? Hva slags urett er dette? skrek han til dommeren.

Ifølge Borchgrevink er det å straffe familiene en ikke ukjent strategi for å kneble opposisjonen i Russland.

- Dette vil nok fungere som et håndbrekk for Navalnyj, sier han til NTB.

Putin-kritiker

For tre år siden ledet Navalnyj massedemonstrasjoner mot president Vladimir Putin i Moskva og St. Petersburg. Han regnes i dag som en av Putins mest markante kritikere.

Samtidig har en rekke anklager mot ham dukket opp. Navalnyj er fra før dømt til fem års betinget fengsel i en annen sak, og han har sittet i husarrest i flere måneder. Kritiske røster ser på rettsprosessene mot ham som et forsøk på å holde den karismatiske opposisjonspolitikeren i sjakk.

Tirsdagens dom mot brødrene ble imidlertid mildere enn den kunne blitt. Påtalemyndigheten la ned påstand om ti års fengsel for Aleksej Navalny og åtte års fengsel for Oleg.

Les også: Putin-kritiker pågrepet under demonstrasjon

USA fordømmer Navalnyj-dommen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.