Det irske lavprisselskapet Ryanair har flere ganger blitt kritisert for selskapets arbeidsvilkår.

I februar nektet Ryanair å offentliggjøre vilkårene de ansatte i flyselskapet arbeider under i forbindelse med en konflikt i Danmark, og så sent som siste uke nektet Københavns overborgermester kommunens ansatte å fly med Ryanair i jobbsammenheng etter at han kalte selskapets lønns- og arbeidsvilkår «noe svineri».

Nå møter Ryanair ny kritikk.

Flykapteiner i selskapet risikerer nemlig å bli «utstilt» på Ryanairs hjemmeside hvis de bruker mye drivstoff, skriver business.dk. For å holde øye med drivstoff-forbruket har selskapet en egen «drivstofftabell» som fremhever piloter som er dyktige til å spare, men også viser frem de som er dårligere til dette, viser dokumenter som Berlingske Business har fått fatt i.

Ifølge tidligere piloter som avisen har snakket legger oversikten et psykisk press på pilotene. Hensikten med oversikten skal være å unngå at Ryanairs over 1000 piloter tar med for mye ekstra drivstoff på flyene. Ekstra drivstoff er kun ment til bruk hvis et fly blir omdirigert til en annen destinasjon eller på annen måte må avvike fra planlagt rute.

«Fuel Mayday»

- Det er forkastelig hvis man bruker den slags metoder når det dreier seg om sikkerhetskritiske spørsmål, sier Henning Boje Andersen, professor i sikkerhet på Danmarks Tekniske Universitet i København, til Berlingske Business.

- Det er en risiko for at unge eller uefarne piloter føler at det er et press for å handle på en bestemt måte hvis de ønsker anerkjennelse fra ledelsen, sier mangeårig internasjonal sikkerhetsekspert Patrick Hudson til avisen.

Ryanair forklarer at hendelsene i 2012 var enkeltstående, og at metoden er i tråd med lovgivningen og irske luftfartsmyndigheter.

 

Les også: Piloter betaler for å få jobbe

 

  Demonstranter stopper Ryanair-fly i København

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.