Lagmannsretten begrunner den enstemmige dommen med at det er viktig å sikre arbeidstakere vern i det landet der de utfører sin økonomiske og samfunnsmessige funksjon.

– Vi har instruert våre advokater om umiddelbart å anke avgjørelsen til Høyesterett, uttaler Ryanair via Conor McManus i PR-byrået Edelman i en epost til NTB.

Varslet om sjef

Fra før av har lagmannsretten avgjort at saken mellom flygiganten Ryanair og den italienskfødte Alessandra Cocca skal føres for norske domstoler.

Cocca gikk til sak mot Ryanair våren 2013 for det hun mener er usaklig oppsigelse. Hun mistet jobben etter ti måneder av den tolv måneder lange prøveperioden, etter å ha rapportert at det luktet alkohol av kabinsjefen om bord.

Tap for useriøse

Ryanair har hele tiden avvist søksmålet og argumentert med at det er frivillig å jobbe i selskapet. Videre hevder Ryanair at en eventuell rettssak må føres i Irland og avgjøres etter irsk lov – fordi det er der selskapet er registrert.

Begge disse spørsmålene har Borgarting lagmannsrett nå avgjort i disfavør av Ryanair.

– Dette er en viktig seier for norske arbeidstakere, og et tilsvarende stort tap for det vi opplever som useriøse arbeidsgivere som forsøker å utnytte smutthull i lovverket, sier nestleder Vegard Einan i Parat. YS-forbundet fører saken for Cocca.

Urimelig

Lagmannsretten legger i dommen vekt på at Cocca mønstret av og på i Rygge mens hun jobbet for Ryanair.

– Derfor ville det vært helt urimelig om hun skulle vært nødt til å møte for irske domstoler, underlagt irske lover og med utgifter til irske advokater, sier Parats advokat Christen Horn Johannessen.

Han legger til at svært mange av Ryanairs ansatte ikke har noen reell tilknytning til Irland, og at Cocca-saken derfor kan få følger for langt flere enn henne.

Internasjonal

Også Parat-nestlederen tror avgjørelsen kan få internasjonale følger.

– For det første tror jeg dette er en dom som andre europeiske land vil adoptere. Da må Ryanair i fremtiden forholde seg til lovene og reglene som gjelder i det landet de har base. Samtidig mener jeg Ryanair og lignende selskaper på bakgrunn av Parats jobb i rettsapparatet nå må begynne å skatte til Norge, de må betale norsk arbeidsgiveravgift og de må på alle andre måter forholde seg til de samme reglene som norske selskaper, sier Einan.

Ryanair-sjef Michael O'Leary har tidligere uttalt til NTB at det vil «aldri skje at vi blir nødt til å møte for noen norsk domstol. Saken vil bli avvist fordi anklagene er uten rot i virkeligheten»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Apple avslører hemmelige strømmetall

Oljeprisene stiger i forkant av lagertall fra USA

Statoil sier opp 135 ansatte i USA

Se DNTV: Slik skal norsk næringsliv redde klimaet

Slik skal norsk næringsliv redde klimaet.
Jens Ulltveit-Moe leverer tirsdag en rapport til Erna Solberg om hvordan næringslivet kan redusere utslippene.
01:31
Publisert: