Sentralbanksjef Svein Gjedrem satte i dag opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent.

En rundspørring DN har foretatt hos Norges største banker viser at de har tenkt å sende renteøkningen fra Norges Bank raskt videre til sine kunder.

Selv om boligprisene nå er oppe på all time high igjen, og vi står foran flere år med renteøkninger , klinket Christopher Ludt Parmo (25) akkurat til og kjøpte sin først bolig.

Dette var riktig tidspunkt
Christopher Ludt Parmo

- Jeg var lei av å leie og hadde egenkapital. Dette var også riktig tidspunkt med gunstig rente, sier teknologi- og it-konsulenten, som etter fem års studier ved NTNU nå har flyttet til Oslo for å starte i sin første jobb.

Ludt Parmo ga rundt tre millioner kroner for en 80 kvadratmeter stor leilighet i Homansbyen, som ble finansiert med lån og egenkapital.

Om banken hans gjør som Svein Gjedrem og øker renten med en kvarting, vil de månedlige renteutgiftene hans stige med rundt 500 kroner før skatt.

(saken fortsetter nedenfor)

Regn ut selv hva renteendringen betyr for deg her:

Førstehjemskjøperen er forberedt på at han også kommer til å merke små endringer, men har planlagt for en økning.

- Jeg skjønner at renten skal litt opp, men skal også kunne klare ganske store endringer. Jeg er i en startfase i livet og renteutgiftene er en synlig utgift som merkes, men det er selvfølgelig aldri moro å betale mer enn nødvendig, sier 25-åringen.

30.000 kroner dyrere
Beste flytende rente i dag ligger på rundt eller i rett i underkant av 3 prosent for et boliglån på to millioner kroner innenfor 60 prosent av boligens verdi med 25 års nedbetalingstid.

En analytiker DN.no har snakket med tror boligrenten vil ligge på rundt 4,5 prosent om et år.

Om et år kan dermed et normalt boliglån bli 30.000 kroner dyrere i året før skatt. Etter skatt blir forskjellen rundt 22.000 kroner.

Regn ut hvordan rentehoppet slår ut på din boliglånstype her: DN.no/kalkulator

Håper på prisnedgang
Om renten skulle bli ubehagelig høy, er Ludt Parmo forberedt på at han kan komme til å få et trangt liv.

- Men jeg vil alltids klare det. Høye renter vil gå utover resten av dagliglivet, sier Ludt Parmo, som har en sikkerhet i at han har leid ut ett av to soverom.

- Hvis jeg derimot får sparken, ikke får meg ny jobb og leieboeren min sier opp – ja da sliter jeg. Men det får vi virkelig håpe at ikke skjer. I hvertfall ikke alt samtidig. Da får jeg leie ut og finne meg noe annet. Jeg vil nok alltid få litt hjelp av familien også hvis det skulle bli så tøft, sier han.

Boligprisene har steget 16 prosent hittil i år. Ludt Parmo håper for de som er i hans situasjon og skal kjøpe at prisene vil gå litt ned i forbindelse med en renteøkning:

- Jeg skal bo her i mange år og er ikke avhengig av at prisene fortsetter å stige, men jeg håper selvfølgelig at jeg kan selge for mer enn jeg kjøpte for når jeg en gang selger.

Les: Slik kutter du boliglånsrenten

- Rentehopp på annethvert møte
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.