– Etter seks år med dyp, vedvarende og vanskelig resesjon, alvorlig arbeidsledighet og en dramatisk forverring i levestandarden snur Hellas nå trenden, sa statsminister Antonis Samaras på besøk i Brussel tirsdag.

Han mener strukturelle reformer og innsp#229er har vist at de virker. Han forsikrer at arbeidet kommer til å fortsette og avviser at han er overoptimistisk.

Spekulasjoner
Internasjonale medier har imidlertid i lengre tid meldt om et finansieringshull i Hellas på rundt 10 milliarder euro for de neste årene. Noe som har ført til en rekke spekulasjoner om at Hellas trenger en ny redningspakke.

– Jeg er klar over all spekulasjonen rundt dette, men skal ikke bidra til den. Den er ikke nyttig, sa EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso etter møtet med Samaras tirsdag.

Han understreket imidlertid at det trengs ytterligere strukturreformer og privatiseringer, og at man igjen skal se på «Hellas' finansieringsbehov og eventuelle hull».

Problemer
Hellas har siden 2010 blitt innvilget hele 240 milliarder euro i kriselån fra EU og IMF, men økonomien er langt fra friskmeldt.

På få år har en firedel av økonomien blitt utradert, statsgjelden er hele 160 prosent av bruttonasjonalproduktet, og arbeidsledigheten nærmer seg 30 prosent.

Om det blir aktuelt med en ny krisepakke, blir den uansett betydelig mindre enn de to foregående. Men i tillegg må også Hellas' enorme gjeld trolig behandles igjen ettersom Hellas er avhengig av å få gjelden ned på et bærekraftig nivå.

Kutt
Grekerne har måttet finne seg i en rekke harde sparekrav som har fulgt krisehjelpen fra EU og IMF.

Tirsdag var det nye streiker og protester i Aten. Den greske befolkningen tåler ikke flere kutt, advarer finansminister Evangelos Venizelos.

– Vi kan ikke tenke på nye kutt i pensjoner og lønn. Fra 2010 til 2012 falt grekeres inntekt med over 35 prosent. Det er unikt og uakseptabelt i fredstid, sier Venizelos til nyhetsbyrået ANSA. (©NTB)

Les også på DN.no tirsdag:

<b>- Høye lønninger et bevis på at vi lykkes</b>

- Mobilregningene vil bli høyere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.