Telenor har lenge signalisert at mobildata skal være nøkkelen til selskapets fremtidige vekst. Tidligere i år lanserte selskapet 4G-nett for Norge i tillegg til å kjøpe 3G-rettigheter i Thailand og Bangladesh. Databruk er også selskapets raskest voksende inntektskilde. Likevel lover Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas at mobildata ikke skal bli dyrere for selskapets kunder.

- Å utnytte veksten på mobildata vil bli utrolig viktig for oss fremover, de som ikke er med på denne trenden vil lide i fremtiden, sier Baksaas til DN.no under Telenors kapitalmarkedsdag tirsdag.

Blir ikke dyrere
- Dersom dere skal fokusere på å tjene mer på mobildata, hvordan skal dere sikre at dette ikke betyr høyere regninger for kundene?

- Mobilregningene vil øke i årene som kommer, men det er på grunn av økt bruk. Mobildataprisene skal falle, sier Baksaas.

Han avviser at selskapet skal øke prisene til tross for at Telenor nå blir stadig mer avhengig av inntekter fra mobildata.

Frykter ikke EU
EU-kommisjonen har signalisert at roamingavgiftene, eller avgifter på mobilbruk i utlandet, skal fjernes så raskt som mulig. Baksaas mener dette er et dårlig trekk.

- Problemet her er at EU i det hele tatt har blandet seg inn i telecomindustrien. Det vi ser som en konsekvens av dette er at europeiske telecomselskaper er mye mer nervøse for store investeringer, sier Baksaas.

Han trekker frem USA som et ideelt telecom-marked, og understreker at han og Telenor føler seg trygge uansett om EU-kommisjonen avskaffer roamingavgiften.

- Vi i Norden er noe skjermet, det er telesomselskapene i Sør-Europa som vil merke dette tiltaket sterkest, sier Baksaas.

- Telenor er jo sterkt inne i flere EU-land, dere vil vel merke noe?

- Jo, men det er selskapene i Frankrike og Spania som vil merke et slikt tiltak mest.

Internett til alle
I stedet for å øke prisene vil Telenor heller stimulerer kundene til å bruke stadig mer mobildata. Blant annet skal enkle umerkede smarttelefoner med Firefox OS sendes ut i løpet av måneden. Telefonene skal ut i Asia og Øst-Europa for å gi kundene tilgang til billige telefoner med internett.

- Vi vil også jobbe med å utvikle 4G-nettet i Norge, men dette er en prosess, sier Baksaas.

Han vil ikke si noe om når 4G skal være tilgjengelig for alle.

Les også:
Telenor får 3G-lisens i Bangladesh
Negative til roamingkutt
- Høye lønninger et bevis på at vi lykkes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.