Utleie av elektriske sparkesykler ser ut til å bli en farsott i store byer denne sommeren. Oslo har allerede to aktive aktører, men så mange som 11 til kan være på vei, ifølge Oslo kommune.
Konkurransen vil bli for hard for de fleste aktørene, og spørsmålet er hvem som blir stående igjen på lengre sikt. Én faktor er hvor mye penger aktørene har og hvor lenge de har råd til å tape på el-sparkesyklene. En annen er hvor effektivt de klarer å drive og hvor god brukeropplevelse de klarer å skape.
Professor Peder Inge Furseth ved Handelshøyskolen BI mener i tillegg det er en avgjørende faktor om selskapene har flere ben å stå på.
– Minst halvparten vil forsvinne raskt, og til slutt vil noen få stå igjen. Vinnerne vil trolig være de som tilbyr andre tjenester innen transport enn bare el-sparkesykler. Det betyr bortkastede penger for resten, sier Furseth til DN.
Tre store
Det er flere slike aktører som kan tenke seg å innta norske storbyer. Transportselskapet Ruter har allerede et anbud ute hvor de søker etter driftspartner til en slik satsing.
– Vi har et anbud ute, men vet ikke om det vil resultere i en stor, varig satsing ennå. Det er mye vi ikke vet, og mye vi må lære om el-sparkesykler ennå, sier Endre Angelvik, direktør for mobilitet i Ruter.
Ruter liker imidlertid potensialet i el-sparkesykler.
– På ett år har el-sparkesykler fått samme markedsandel i USA som bysykler har oppnådd over flere år, så dette er tydelig noe kundene vil ha og dermed er det også interessant for oss, sier Angelvik.
Ruters første satsing blir et prøveprosjekt på Fornebu i samarbeid med Urban Sharing.
– Der skal vi være med og lære. Når det kommer noe nytt som dette, kommer det alltid også overraskelser og uventede ting i tillegg til de ventede, sier Angelvik.
Også Vy, som i tillegg til tog og buss nå også tilbyr utleie av elbiler, kan tenke seg å tilby denne typen mobilitetstjeneste som en del av sitt totaltilbud.
– Vi synes både el-sparkesykler og annen mikromobilitet er spennende, men vi har ingen konkrete planer foreløpig. Årsaken er erfaringene fra andre byer med tanke på forsøpling, sparkesyklenes korte levetid og innvirkning på trafikk og bybildet, sier Synne Homble, direktør for mobilitet i Vy.
Hun ser ikke bort fra at et tilbud fra Vy kan komme.
– Det er noen barnesykdommer i dette markedet vi må komme oss rundt. Skal vi gå inn som aktør, må vi ha gode svar på disse spørsmålene først. Og om vi velger å etablere et tilbud, vil det nok være i partnerskap med en etablert aktør, sier Homble og legger til at de i så fall gjerne vil støtte norske gründere når de velger driftspartner.
En utenlandsk aktør Furseth tror kan satse hardt i Oslo, er Uber. Den her til lands omstridte transporttjenesten har etter en regelendring igjen muligheten til å etablere et bredt taxitilbud i Norge. I tillegg til taxitjenester med privatbiler tilbyr Uber også el-sparkesykler i en rekke byer i USA og Europa.
– Vi har ingen planer å dele på nåværende tidspunkt, men målet vårt for Oslo, i likhet med alle andre byer, er å hjelpe folk til å erstatte bilen med mobilen ved å tilby en rekke mobilitetstjenester som biler, sykler eller offentlig transport, alt i Uber-appen, sier Daniel Byrne, senior kommunikasjonsrådgiver i Uber til DN.
Ubers Jump-tjeneste inkluderer både elsykler og el-sparkesykler. I Denver og London har Uber også integrert offentlig kollektivtransport i appen sin. Når du søker etter en destinasjon, vil Uber-appen ikke bare vise pris og reisetid med deres egen tjeneste, men også oppgi samme informasjon dersom du velger offentlig transport.
– Brukeropplevelse ved tjenester som dette vil være svært viktig, og folk flest ønsker ikke å forholde seg til flere aktører enn de trenger. Har man funnet en tjeneste man er fornøyd med, vil man som oftest være lojal mot denne, til tross for at det kan være litt å spare hos andre, sier Furseth.
Han tror de små sparkesykkelaktørene kunne tjent på å «samkonkurrere» litt.
– Hvis de mindre aktørene innen el-sparkesykler kunne tenke seg å dele posisjonsdata til ledige sykler, er det en god idé. Da høyner de brukeropplevelsen til brukerne og kan dele litt på kostnader, sier Furseth.
Usikkert utenfor Oslo
Foreløpig er det i hovedstaden kampen om sparkesykkelmarkedet pågår, men det er allerede kommet et tilbud i Bergen, og i både Trondheim og Kristiansand vurderes det etableringer. Professoren er ikke sikker på om det vil komme etableringer utenfor Oslo, i hvert fall ikke uten offentlig subsidiering.
– Man kan tenke seg at det er et marked for lønnsomhet i de fire største byene. El-sparkesykler kan nok kun fungere i byer som er store nok til at man har et offentlig kommunikasjonstilbud som benyttes i byen og det er en del fotgjengertrafikk. På steder hvor alle bruker bil vil det ikke være lønnsomt, sier Furseth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.