Den store vannføringen i Ottavassdraget har satt alle fylkesveier i Skjåk under vann søndag. Samtidig er situasjonen kritisk for flere broer i Lom og Skjåk.

Søndag ble Dyringsbrua i Skjåk tatt av vannmassene, og det er fare for at flere broer kan lide samme skjebne.

– Vi har alt personell ute for å begrense skade og ivareta broer og veinett, sier seksjonsleder Ole Einar Fossen i Statens vegvesen i en pressemelding.

– Ekstrem påkjenning

Driftsentreprenøren Mesta har hatt folk ute siden i natt, og Vegvesenet har også hatt egne folk ute for å støtte entreprenøren siden søndag morgen.

– Vannmassene er større enn i en vanlig vårflom og utgjør en ekstrem påkjenning for broene våre. Vi jobber nå for fullt med å begrense skadene. Marlo bro i Skjåk vet vi har fått store skader på grunn av den ekstreme påkjenningen, sier Fossen.

Byggefeltet Blåbærmyra i Bismo i Skjåk står i vann.
Byggefeltet Blåbærmyra i Bismo i Skjåk står i vann. (Foto: Tom Erik Solstad, Fjuken/NTB Scanpix)

Det er ingen øst-vest-forbindelse gjennom Ottadalen nå, i og med at fylkesvei 55 over Sognefjellet også er stengt, i tillegg til riksvei 15. Alternativ rute er E136 gjennom Romsdalen eller E16 Valdres via fylkesvei 51 over Valdresflye.

Rødt lys

Flomfaren er oppgradert til rødt nivå i Indre Sogn og øvre del av Ottavassdraget, mens det er oransje nivå i Hordaland og større deler av Sogn og Fjordane.

Rødt nivå innebærer fare for omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader. Hus og veier er allerede oversvømt flere steder, blant annet i Skjåk.

– Det ser ut til at vi kan få mer nedbør og mer bre- og snøsmelting enn tidligere antatt. Særlig områder med høyfjell i Indre Sogn og øvre deler av Otta er utsatt, og vi har derfor høynet farenivået for flom til rødt i disse områdene, sier Grethe Helgås, fungerende direktør i NVE.

Et fjøs med 13 gjeiter er blitt skylt 50 meter ned elva av vannmassene i Luster i Sogn og Fjordane.
Et fjøs med 13 gjeiter er blitt skylt 50 meter ned elva av vannmassene i Luster i Sogn og Fjordane. (Foto: Tage Skjaak Moen, NTB Scanpix)

Det er store vannmengder i flere vassdrag på Vestlandet, blant annet i Stryn, Luster, Årdal og Aurland. Både i Luster og Skjåk er folk blitt evakuert. Mange har fått vann i kjellere, og flere veier er stengt.

– NVE har vært i kontakt med flere av de berørte kommunene for å gi informasjon og få oversikt over situasjonen. Vi har også folk på vei for å bistå med faglige råd til noen av de mest utsatte kommunene, sier Helgås.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skal du overleve en krise må du ha dette hjemme
Er du forberedt på en krisesituasjon? Har du tenkt på hva du må ha for å overleve et langvarig strømbrudd, vannstans, terror eller krig? Disse fem rådene kan være forskjellen på liv og død.
01:33
Publisert: