Flere underentreprenører som jobber med Follobanen har stanset arbeidene på grunn av manglende betaling fra den italienske hovedentreprenøren Società Italiana per Condotte d’Acqua S.p. A (Condotte). Det italienske selskapet skal ha problemer med likviditeten. Det meldte Bygg.no onsdag kveld.
Torsdag morgen fikk prosjektdirektør Erik Smith i Follobanen en garanti fra ledelsen i Condotte om at selskapet vil gjøre opp seg.
– Vi har fått en melding fra Condotte om at det skal betale underleverandørene sine. Det skylder underleverandørene på Follobanen til sammen 100 millioner kroner. Tidlig i neste uke bør selskapet ha betalt de norske underleverandørene det det skylder, sier Smith.
Han legger til at Condotte er et stort selskap som kan sammenlignes med AF Gruppen i størrelse, og som har kontrakter i mange land. Ledelsen i Condotte har forsikret Follobanen om at selskapet har sikret seg likviditet i juli og august.
– Selskapet har sagt at deres kjerneproblem skal være i land hvor det har hatt vanskeligheter å få betalt for sine tjenester. Land som Algerie er nevnt for oss.
Flere entreprenører har stanset arbeidet med FollobanenMilliardkontrakt
Condotte har to kontrakter med Follobanen på til sammen 3,3 milliarder kroner. Den største kontrakten på to milliarder gjelder innføring av nye jernbanespor til Oslo S.
Den italienske entreprenøren har også kontrakt på tunnelboring i Ekebergåsen. Den er på 1,3 milliarder kroner.
Kjøper norsk arbeidskraftFlere av Condottes underentreprenører på Follobanen har lagt ned arbeidet som følge av at de ikke har fått oppgjør for arbeidet.
Ifølge fagbladet Byggeindustrien var HAB Construction den første underentreprenøren som stanset arbeidene på grunn av manglende betaling fra den italienske hovedentreprenøren. Selskapet stoppet arbeidet torsdag i forrige uke. HAB Construction utfører betongarbeider på innføring Oslos S.
– Den akutte situasjonen kom brått på oss, sier Smith.
«Kommer til Oslo»
Follobanens prosjektdirektør opplyser at ledelsen i det italienske selskapet tar problemene i Norge meget alvorlig.
– En representant fra selskapets ledelse kommer til Oslo i neste uke. De skal ha møte med de fleste av selskapets underleverandører på Follobanen for å gi dem trygghet om at Condotte har kontroll på finansieringen, sier Smith.
– Så nå bør Condettes anleggsoppdrag på Follobanen være på skinner igjen?
– Når underentreprenørene får betalingen Condotte skylder dem, er det ingen grunn til at de ikke skal jobbe videre for dem.
Lite egenkapital
Det italienske selskapet har de siste årene hatt en bedring i driftsresultatet, men det er nedsyltet i gjeld.
I 2015 omsatte Condotte for 1,3 milliarder euro og oppnådde et driftsresultat på 71,4 millioner euro. Resultatet etter skatt ble på kun fire millioner euro.
Av en balanse på 2324 millioner euro hadde Condotte en samlet gjeld på 2100 millioner euro og en egenkapital på 204 millioner euro. Det tilsvarer en egenkapitalandel på bare 8,8 prosent. Til sammenligning har den norske entreprenøren AF Gruppen en egenkapitalandel på 31,9 prosent ved utgangen av første kvartal i år.
«Ble friskmeldt»
Da Condotte leverte inn anbud på Follobanen, ble selskapets økonomiske forhold sjekket.
– Før vi inngikk kontraktene gikk et revisjonsfirma gjennom alle tilbydernes økonomiske situasjon. Condotte ble friskmeldt ut ifra den analysen. Likviditet er en ferskvare, sier Smith.
– Har dere vurdert en B-løsning, om at andre kan overta Condettes kontrakt?
– Det er dyrt å skifte leverandør. Nå føler jeg meg trygg på at underentreprenørene kan sette i gang arbeidet igjen. Uten betaling vil de ikke gjøre det, sier Smith. (Vilkår)