– Det er en mulighet, ja. Men vi vil uansett vedstå oss de avtaler staten har inngått, sier Aps samferdselspolitiske talsmann og nestleder i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité Eirik Sivertsen.

Endelig avgjørelse kommer ifølge Sivertsen uansett senere.

       – Vi var imot opprettelse av selskapet. Vi mener organiseringen i et eget statlig as var unødvendig og ufornuftig. Bedre forutsigbarhet i veiutbygging i offentlig regi kan oppnås med flerårige budsjetter, hvor man alt var i gang, sier han.

     Siste statsbudsjett sikret ifølge Sivertsen en bevilgning på 4,5 milliarder kroner til Nye Veier as – 1,5 milliard i år og tre neste år. Sivertsen sier Arbeiderpartiet har spurt, men aldri fått skikkelig svar på hvor mye av dette som blir satt i arbeid i 2017.

– Men det kan se ut som regjeringen er opptatt av å klemme mest mulig tannkrem ut av tuben, slik at det blir vanskelig å få den inn igjen, sier Sivertsen.

Operativt i fjor

– Jeg er enda mer overbevist om at Nye Veier er en god idé nå enn det jeg var da vi vedtok opprettelsen av selskapet, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i fjor.

Han har lenge arbeidet for å få på plass et slikt veiselskap. 

Det 100 prosent statseide selskapet ble stiftet i 2015 og var operativt fra januar 2016. Formålet er å stå for utbygging av et utvalg sentrale hovedveier raskere, billigere og mer samfunnsøkonomisk lønnsomt enn dagens veietater gjør. 

Skarp konkurranse og såkalte offentlig-privat samarbeid (OPS)-kontrakter skal stå sentralt. Disse innebærer at en tilbyder får avtale om både å bygge og å drive/vedlikeholde en veistrekning i et gitt antall år. 

Hittil har Nye Veier as ikke bygget noe vei, men har inngått en kontrakt med entreprenør. Det dreier seg om byggingen av E18 Tvedestrand–Arendal. 

Det var AF Gruppen som ble tildelt denne kontrakten på rundt 3,1 milliarder kroner. Prosjektet var ferdig planlagt av Statens vegvesen før Nye Veier overtok. 

      (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fredrik (7) trener 12 ganger i uken: Norske idrettsbarn møter spesialisering og oppmøtekrav i ung alder.
– På mandager og onsdager trener jeg tre ganger om dagen, forteller Fredrik Engh (7). – Og om natten? Da drømmer jeg om hockey og fotball.
03:40
Publisert: