Politidirektoratet innkalte natt til lørdag på kort varsel til pressekonferanse. Der fortalte politidirektør Øystein Mæland om at tragedien på Utøya har et langt større omfang enn tidligere antatt.

– Dette er en situasjon som påvirker oss alle sammen. Dette er en hendelse av katastrofalt omfang, sier politidirektøren.

Mæland sier at situasjonen fortsatt er uoversiktlig, og at antallet drepte kan komme til å stige.

– Vi har heller ikke tilstrekkelig oversikt over antall skadde. Vi vet at noen er hardt skadd, sa Mæland.

Dødstallene kan stige
Lørdag ettermiddag oppgir politiet foreløpig syv bekreftet døde etter bombeeksplosjonen og 85 personer døde etter skytingen på Utøya. Politiet fortsetter å søke i vannet rundt Utøya for ytterligere personer.

Syv personer er bekreftet omkommet etter bombeeksplosjonen i Oslo. Totalt er minst 92 drept i de to terrorangrepene.

Visepolitimester Sveinung Sponheim fortalte på en pressekonferanse lørdag kveld at det fortsatt foregår søk etter savnede personer i sjøen utenfor Utøya.

Ifølge Sponheim kan dødstallene fortsatt stige.

- Med 4-5 savnede og 92 døde er vi oppe i 98 døde i verste fall, sa han på pressekonferansen på politihuset i Oslo lørdag. Politiet avviser heller ikke at dødstallet fra bomben i regjeringskvartalet kan stige ettersom man får sjekket de sterkt skadede bygningene.

Kan ha hatt medhjelper
Politiet arbeider også på spreng for å finne ut om det var flere gjerningsmenn enn den arresterte som står bak tidenes terroraksjon i Oslo. Enkelte vitner mener å ha sett en mørkhåret person skyte personer på Utøya.

- Det er ikke fremkommet opplysninger under avhøret som tyder på - eller bekrefter eller avkrefter - om han har vært alene om dette eller om det har vært flere om ugjerningen, sier Sponheim. Han la til at politiet nå gjennomfører vitneavhør og håper å snart kunne avklare om gjerningsmannen var alene om ugjerningen.

Politiet opplyste at den terrorsiktede Anders Behring Breivik drepte ungdom på AUF-leiren i halvannen time før politiet stanset ham.

Politiet bekrefter også nå at bomben i regjeringskvartalet var skjult i en bil. Bilen gjerningsmannen brukte for å kjøre til Utøya er nå tauet inn til Kripos for tekniske undersøkelser.

"Katastrofe"
Partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet, er i likhet med resten av Norge rystet over hendelsene i Oslo og på Utøya.

– Dette er et slag mot oss. Det er dramatisk for Norge, sa partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet til Dagens Næringsliv på et tidspunkt fredag kveld da det offisielle tallet på drepte på Utøya var 10 mennesker - men med forventninger om en økning i tallet.

Statsminister Jens Stoltenberg skulle besøkt campen, som er stedet for AUFs årlige sommerleir, lørdag. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland var innom fredag.

Skytedramaet startet da en person utkledd som politimann klarte å ta seg ut til øya. Mannen skal ha forklart at han skulle ut og inspisere området etter den omfattende terroraksjonen i Oslo sentrum. Mellom 700 og 800 personer var samlet på Utøya.

En mann ble pågrepet fredag kveld.

En tydelig preget Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet, dro til Utøya etter meldinger om skytedramaet. DN møtte Johansen på Sollihøgda, der det stor parkert flere ambulansehelikoptre og ett militærhelikopter.

– Denne dagen har vært en katastrofe, sier han.

Johansen var i ferd med å ta avsted til fots for å komme nærmere politisperringene i området.

- Det er dramatisk for Norge
– Vi vet lite nå, men nyhetene er veldig, veldig dårlige, sier Johansen.

– Hva skal du nå?

– Nå vil jeg komme frem til politisperringene. Vi må få satt opp et beredskapsteam, sier Johansen, som legger til:

– Dette er et slag mot oss. Det er dramatisk for Norge, regjeringen, Arbeiderpartiet og AUF. Vi bor i et fredelig land, og vi tar demokratiet og de demokratiske verdiene på alvor. At vi opplever dette angrepet er forferdelig.

– Vil Norge endre seg etter dette?

– Dette vil føre til en stor endring. Anslaget er helt uvirkelig.

Mens DN var på stedet kom det mellom 20 og 30 ambulanser.

Les også: - Skjøt etter de som løp mot vannet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.