Helt siden finansminister Sigbjørn Johnsen inntok ministerstolen ifjor høst har han snakket om innstramminger.

Det har ført til at flere eksperter hadde forventet at innstrammingen skulle begynne allerede i revidert nasjonalbudsjett i dag.

Ekspertene tok feil.

- Ikke et nytt statsbudsjett
For selv om budsjettet reduserer oljepengebruken med 17 milliarder, er det ikke snakk om reelle kutt. Kort fortalt skyldes den lavere pengebruken at inntektene har økt og utgiftene har falt siden i høst.

At det ikke blir kuttet synes ikke Johnsen er spesielt rart:

- Man må ta utangspunkt i hva revidert nasjonalbudsjett er. Det er en justering av kursen i hovedbudsjettet. Revidert nasjonalbudsjett, med mindre det er helt spesielle forhold, er ikke et nytt statsbudsjett, sier Johsen til DN.no.

Feil forventning
Høyres nestleder og finanspolitisk talsmann, Jan Tore Sanner, sier at han ikke finner noen spor av det han mener er Sigbjørn Johnsens varslede innstramminger.

- Hvis det var en forventning om det skulle komme veldig store endringer, så var det en feil forventning. Det er 2011 som er det nye budsjettet, sier Johnsen.

I budsjettet kommer det frem at endringer i skatte- og avgiftspolitikken gir økte inntekter på ti milliarder kroner. Samtidig øker utbyttet fra statseide selskaper med 4,6 milliarder kroner.

Dermed skyldes mer enn 14 milliarder kroner av den reduserte oljepengebruken økte inntekter.

Avmelder planen
- Har du lagt opp til å skape forventninger om et strammere budsjett?

- Jeg får si som den gamle statsministeren Trygve Bratteli, "revidert nasjonalbudsjett er gjennomføringsmeldingen der vi avmelder hvordan planen går", sier Johnsen.

- Så dette er ikke et strammere budsjett, selv om dere bruker mindre penger?

- Det er omtrent like stramt. Men ser man på impulsen er det faktisk et bittelitegrann mer ekspansivt budsjett enn det opprinnelige, sier Johnsen til DN.no.

Impulsen Johnsen snakker om er i prinsippet hvor mye mer oljepenger regjeringen relativt sett bruker i 2010 sammenlignet med året før. Denne impulsen er litt høyere enn i det opprinnelige budsjettet.

Ingen spasertur
Han avviser at han og regjeringen nå <b>Sanner: - Regjeringen skyver problemene foran seg</b>

- Dette er ingen spasertur. Når man får mer penger tilgjengelig, fordi noen utgifter går ned og noen inntekter går opp, så er det veldig fristende å bruke det på ting som baller på seg nye utgifter. Men det har vi ikke gjort, bortsett fra på noen utvalgte områder, sier Johnsen.

Les også:

<b>Sanner: - Regjeringen skyver problemene foran seg</b>

<b>Kutter 17 milliarder</b>

<b>- Må unngå et for høyt kostnadsnivå</b>

<b>- Bruk mindre penger</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.