Fra premierefester og rock & roll - til en fullstappet sal med næringslivstopper i Operaen i Oslo.

Heltedyrkelse og anti-jantelov sto i sentrum da en offensiv næringsminister Trond Giske inntok podiet for å snakke om hvordan Norge skal håndtere alle utfordringene vi nå står overfor.

Ikke lov å lykkes?
- Jeg trodde det skulle være slutt på turer i Operaen etter at jeg var ferdig som kulturminister. Men her står jeg altså igjen, åpnet han.

I bakgrunnen gikk bilder av norske helter som spydkasteren Andreas Thorkildsen og artisttalentet Alexander Rybak.

- Av og til hevdes det at det ikke er lov å lykkes i Norge, at vi ikke anerkjenner dem som lykkes. Men ikke bare anerkjenner vi disse prestasjonene, men de gjør ”vi” til et ”oss”, sa Giske.

Nå vil Giske at det skal bli i næringslivet som i kultur- og idrettsverdenen:

- Etter snart tre måneder i jobben er min programerklæring: ”Det må være lov å lykkes i Norge”. La det bli like anerkjent og ekstraordinært å lykkes i næringslivet som i kultur. Dem som bokstavlig talt skaper imponerende bedrifter, sa næringsministeren.

Tøff jobb
Han har en tøff jobb foran seg. For selv Norge er godt på vei ut av krisen, henger det fortsatt mørke skyer over verden.

- Over hele verden stiger arbeidsledigheten. Det er over 23 millioner er arbeidsledige i EU. I USA er 30 millioner avhengig av matkuponger. En halv million er ledige i Sverige.

- Krisen er ikke over. Det er kanskje nå det begynner. I enkelte bransjer blir det enormt krevende, la han til.

Han fremholder at verfts- og leverandørindustrien vil få det tøft, og gjentar statsminister Jens Stoltenbergs budskap om at vi i fremtiden må leve av hverandres arbeid.

- Hvis vi skal bli vinnere i fremtiden må vi bli mer internasjonale. Vi må ta posisjoner i India, Kina, Brasil og Russland. Er vi ikke med der, så er vi ikke med, mener Giske.

- Dette kommer til å bli et av de viktigste prosjektene for oss i Nærings- og Handelsdepartementet de neste fire årene.

Et ledd i denne planen er den varslede handelsavtalen med Kina som det nå arbeides for.

- Skal vi lykkes internasjonalt må vi spille på lag, konkluderte Giske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.