Regjeringen har sendt en lovendring ut på høring der konsekvensen, hvis den blir vedtatt, er at det i fremtiden ikke være mulig å ta ut utbytte for barnehageeierne.

- Vi synes det er riktig at de 27 milliardene vi i dag bruker på barnehager skal gå til å drive barnehagene og ikke ende opp andre steder, sier statssektretær i Kunnskaps-departementet Lisbeth Rugtvedt til Nrk .

Regjeringen vil at verdiene skal overføres til staten eller kommunen dersom den private barnehagen avvikles, for eksempel selges.

Likt privatskoler
Hvis regjeringens forslag blir vedtatt blir loven i tråd med det forbudet mot å ta ut utbytte som allerede eksisterer for eiere av privatskoler.

Regjeringen lovet full barnehagedekning innen utgangen av 2009, et mål det er stor enighet om at hadde vært umulig å oppnå uten den massive investeringen i private barnehager. Ikke overraskende provoserer regjeringens forslag Private barnehagers landsforbund.

- Kommunisme
- Dette er kommunisme, hvor man eksproprierer privat eiendom, sier administrerende direktør i Private barnehagers landsforbund (PBL) , Arild Olsen.

- Her er det konfiskering av privat eiendom det legges opp til, og det kan være i strid med menneskerettighetene. Hva skal da være incitementet for disse til å få ned sykefravær, få ned kostnadene, jobbe mest mulig effektivt, drive utvikling av ansatte og spare opp verdier for å ha mulighet til å utvikle barnehagen, når du vet at hvis det skjer noe, så er de pengene plutselig borte, sier Arild Olsen, lederen i forbundet.

PBL viser til at de private eierne bare tar ut omlag 1 prosent i utbytte - noe som tilsvarer 100 millioner kroner i året.

Direkte tilskudd
Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet forsvarer lovendringen med at det ikke skal være mulig å bli søkkrik på offentlige tilskudd.

- Det skal ikke være lukrativt å drive barnehager, sier hun.

- Man kan gjerne tjene seg rik på det om man skyter inn private midler, eller på et eller annet vis klarer å lage butikk av det. Men de pengene som de folkevalgte har bevilget til å drive barnehager, skal komme barna til gode, og ikke komme i lommen på eksterne eiere, sier hun og avviser at man kan sammenligne det med å tjene penger på drift av sykehjem:

- Det er en viktig forskjell mellom skoler og sykehjem, og det er at de drives gjennom anbud i kommunene. Barnehagene mottar direkte tilskudd, og det er et av flere viktige argumenter til hvorfor vi foreslår denne lovendringen, sier statssekretæren til Nrk.

Les også: 25 nye sykehjemsplasser etter fire år med rødgrønt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.