Investor, skogbruker og hovedeier av A/S Kistefos Træsliberi, Christen Sveaas, har saksøkt Landbruksdepartementet fordi Nordre Land kommune nekter ham konsesjon til å kjøpe Blomskogene i Oppland, skriver Dagens Næringsliv.

- Dette er ren norsk jantelov og misunnelse. Dette er sosialisme i praksis. Har du noengang hørt om noen som er blitt nektet å kjøpe den bilen de vil, eller som ikke får lov til å kjøpe den leiligheten de har lyst på? Hva betyr det egentlig for andre at jeg kjøper noen trær oppe på Dokka?!, tordner en oppgitt Sveaas overfor DN.

I 2006 kjøpte han skogområdet Blomskogene i Nordre Land kommune av skogeier Nils Kristian Blom. Ifjor fikk han imidlertid avslag fra kommunen om konsesjon til å få drive skogene.

Kommunen ville, som DN skrev igår, at områdene skulle tilfalle lokale skogbrukere som allerede hadde eiendom som grenset til Blomskogene. Derfor har Kistefos nå bestemt seg for å legge ned hovedkontoret på Dokka. I oktober møter Sveaas staten ved Landbruksdepartementet i Gjøvik tingrett.

«Usaklig sludder»
Sveaas mener at avslaget er usaklig begrunnet og derfor ugyldig.

- Kommunen hevder at siden Kistefos er et aksjeselskap, så vil ikke politikerne at vi skal få kjøpe mer skog. Hva er det for slags usaklig sludder? Kistefos har kjøpt skog og søkt om konsesjon i samme området flere ganger - og gjennom en rekke år. I over 100 år har Kistefos drevet skogbruk i området, og det har aldri vært noe problem. Men nå, plutselig, sier kommunen at nei, nå får ikke Kistefos kjøpe mer. Hva er det Kistefos har gjort galt? Har Kistefos drevet skogen på en dårlig måte? Nei, det har Kistefos ikke, sier Sveaas, og fortsetter:

- Som borgere av det norske samfunn må vi ha lov til å forvente stabile kommunale saksbehandlingsrutiner. Dette må Landbruksdepartementet nå svare for.

Ordfører Liv Solveig Alfstad (Ap) Ordføreren er kjent med Sveaas' stevning av staten, men vet lite om sin egen rolle i den saken.

Landbruksdepartementet viser til Regjeringsadvokaten for kommentar i saken. Regjeringsadvokaten ved advokat Ola Nisja var ikke tilgjengelig for kommentar igår ettermiddag.

Les også: Avsluttet leserbrev med sjekk på kr 1.000.000 ,- (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.