NRK melder mandag morgen at Regjeringen i Statsbudsjettet forslår at det brukes 3,3 prosent av oljefondet, tilsvarende 125 milliarder kroner, på statsbudsjettet.

Sjeføkonomen har anslått oljefondet til 3.840 milliarder kroner og hadde ventet tall på oljepengebruken på 125,7 milliarder. Andreassen mener at 3,3 prosents bruk innebærer at budsjettet er moderat ekspansivt, men at oljepengebruken ligger langt under handlingsregelen.

- Jeg tror Norges Bank har lagt til grunn det samme som jeg har. Det kommer ikke noen overraskende innstramminger, som ikke gir Norges Bank en lettere jobb.

Andreassen poengterer at hvis tallene er riktige, så er det nok litt bedre enn det han har inntrykk av hva andre har ventet.

Venter moderat ekspansiv profil
Nordea venter at også at statsbudsjettet vil ha en moderat ekspansiv profil.

«Sett i forhold til handlingsregelen og oljepengebruken tror vi budsjettet vil legge opp til en oljepengebruk på 3,7 prosent av Statens Pensjonsfond - Utland. En oljepengebruk på 4 prosent av fondet vil være en såpass ekspansiv linje at det vil gi raskere renteøkninger fra Norges Bank (og sterkere krone) og det tror vi ikke Johnsen og resten av regjeringen våger seg på nå», skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

SEB Enskilda skriver i sin morgenrapport at budsjettlekkasjene så langt tyder på at myndighetene gjør lite for å redusere det offentlige forbruket.

De ventet 3,5 prosent bruk av oljepengene, og et lettere ekspansivt budsjett.

«Men viktigst bør budsjettet bekrefte Norges enestående finansielle stilling, og gi viktige hint om de daglige valutakjøpene i første halvår 2013», skriver SEB Enskilda.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.