Litt etter klokken 8 lørdag morgen holdt statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget en pressekonferanse i anledning bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Norge våkner opp til at minst 80 personer er drept på Utøya mens dødstallet fra regjeringskvertalet fortsatt er syv personer.

- Dette er en nasjonal tragedie. Ikke siden krigen har landet vårt opplevd en større ugjerning, var det første Stoltenberg sa.

- Det er ikke til å begripe. Det er som et mareritt. Et mareritt for de unge som ble drept, deres nærmeste, foreldre og søsken. Hver og en som var på Utøya er rammet for livet. Unge mennesker har opplevd ting etthvert menneske skulle vært forskånet for. Frykt, blod og død, sa Stoltenberg.

Statsministeren og justisministeren pratet til pressen fra statsministerboligen rett bak slottet. Bak dem begge er det satt opp norske flagg.

Skulle vært der i dag
Selv skulle statsministeren egentlig talt til ungdommene på Utøya i dag. Nå er mange av dem døde.

Jens Stoltenberg har selv vært på AUFs sommerleir hver eneste sommer siden 1984.

- For meg er Utøya mitt ungdoms paradis som igår ble forandret til et helvete, sa en tydelig beveget statsminister.

Han er klar på at mange pårørende fortsatt venter på svar om hva som har skjedd med deres kjære. Han reiser senere i dag til Sundvolden for å møte de som er rammet og deres pårørende.

Han forteller at han selv kjenner flere av de som drept og deres foreldre. Men han vil ikke utdype hvem disse er slik at politiet får anledning til å følge normale prosedyrer for varsling av pårørende.

Regjeringen vil møtes senere i dag for å konferere. Samtidig vil det flagges på halv stang for å gi uttrykk for tragedien som har rammet landet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.