Norge og Russland har blitt enige om et kompromiss om delelinjen i Barentshavet. Dermed er en 40 år gammel grensetvist løst.

Historisk dag

– Dette er en historisk dag for våre to land, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på en felles pressekonferanse med Russlands president Dmitrij Medvedjev tirsdag formiddag. Deretter kunngjorde han at løsningen på den gamle konflikten nå endelig er i havn, bortsett fra noen tekniske detaljer.

– Vi er blitt enige om det viktigste uløste spørsmålet mellom de to landene, som vi har forhandlet om i 40 år, sa Stoltenberg.

Det omstridte havområdet deles i to omtrent like store deler. Til sammen er området på 175.000 kvadratkilometer.

– Denne løsningen handler om mye mer enn en grenselinje under havet, den handler om å utvikle et godt naboskap. Den vil forene mye mer enn den vil skille, og den blir en bro til samarbeid, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Positivt for europeisk utvikling
Den russiske presidenten Dmitrij Medvedjev sier avtalen om delelinjen i Barentshavet vil være en positiv faktor for utviklingen av europeiske forhold.

– Jeg er helt overbevist om at denne avtalen vil være en veldig positiv faktor for utviklingen av europeiske forhold, uttalte Medvedjev under pressekonferansen tirsdag formiddag.

Den russiske presidenten takket Stoltenberg for produktive, moderne og åpne forhandlinger.

Tekniske detaljer gjenstår
Det gjenstår ifølge Stoltenberg enkelte tekniske detaljer, og forhandlingene om avtalen har gått helt frem til og med Russlands president Dimitrij Medvedjevs besøk i Norge, melder nyhetsbyrået TDN Finans.

Stoltenberg understreker at avtalen er god og balansert, og at den vil tjene begge landene. Det gjenstår fortsatt noe arbeid før den kan undertegnes og legges fram for nasjonalforsamlingene i begge land. Men tirsdag ettermiddag undertegner de to en felleserklæring om delelinjen.

Fiskeri og petroleum

Løsningen skal også omfatte bestemmelser om samarbeid på fiskeri- og petroleumssektoren. Norge og Russland ønsker å videreføre og styrke samarbeidet om forvaltningen av livet i havet.

– Også for å håndtere andre spørsmål som trygg skipsfart, oljevern og redningsarbeid er dette viktig. Alt dette kan nå skje innenfor folkeretten, sier Stoltenberg.

Partene legger opp til detaljerte regler og prosedyrer som skal sikre en ansvarlig forvaltning av petroleumsressursene i tilfeller der en enkelt olje- eller gassforekomst skulle strekke seg over avgrensningslinjen.

Twitrer
– En avklart grenselinje åpner helt nye perspektiver for samarbeid i nord, om ressurser, næringsliv, arbeidsplasser og folk-til-folk samarbeid på tvers av vår felles grense. Ikke minst for våre befolkninger i nord er det en historisk dag, slår den norske statsministeren fast.

Utenriksministeren Jonas Gahr Støre (Ap) tok seg tid til en kommentar på Twitter innimellom slagene.

– Dette har så langt vært en god dag på jobben, slo Støre fast.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.