Leder av Arbeiderpartiet og tidligere statsminister Jens Stoltenberg var i toppform, da han mandag gikk på talerstolen under arbeidsgiverorganisasjonen Spekters årskonferanse i Oslo.

Stoltenberg startet med å sammenligne professor Steinar Holdens tre utvalg - de såkalte Holden-utvalgene I, II og III - med filmene Politiskolen I, II og III - «like bra hver gang».

En rekke artigheter og femten minutter senere, kunne Ap-ledere meddele at alt han hadde sagt hittil bare var oppvarming.

- Jeg er jo her for å snakke om arbeid og verdiskapning, sa en lattermild Stoltenberg, og fortsatte deretter med å rette en anklagende pekefinger mot den nye regjeringen.

- Før var Høyre-folk litt sånn ordentlige, sa Stoltenberg, og ble nok en gang møtt med stor latter fra salen.

- Nå er de blitt mer Frp-like, fortsatte han.

- Spissformulering
Det ble han etter innlegget bedt om å utdype.

- Det var en spissformulering, sa Ap-lederen til pressen.

Samtidig gjentok han poenget bak uttalelsen:

- Fremskrittspartiet alltid har stått for økt oljepengebruk. Det man nå gjør er å finansiere skattekutt ved økt oljepengebruk. Det er selvfølgelig fristende på kort sikt, men det er ikke ansvarlig og bærekraftig på lang sikt. Alle fremskrivninger viser at vi om ikke så mange år frem i tid vil ha underskudd med dagens skattenivå og dagens nivå på velferdsordningene, sier han.

- Jeg mener at det er galt å kutte betydelig i offentlig tjenester, og derfor mener jeg det er galt å kutte skatter. Dette gjelder om vi greier å effektivisere offentlig sektor, vi trenger begge deler for å sikre fremtiden, sier Stoltenberg.

- Går mot arbeidslinja
Han mener Høyre i tillegg har blitt i mot arbeidslinja - velferdspolitikkens mål om å beholde personer i inntektsgivende arbeid

- Tradisjonelt har Høyre vært for arbeidslinjen. Nå velger de å gå i mot arbeidslinja gjennom dyrere barnehager, dyrere barnehageplasser,utvide kontantstøtten og opprettholde skatteklasse 2. Summen av det er veldig tungt i gal retning. Det er ikke små justeringer, men det er flere skritt på mange områder i feil retning, mener Stoltenberg.

- På disse to områdene mener jeg Høyre har tatt skritt i retning av Fremskrittspartiet. Det mener jeg er synd, sier han.

Finansminister Siv Jensen (Frp) var ikke til stede da Stoltenberg snakket på Spekterkonferansen, men da hun selv gikk på talerstolen senere på dagen, var det tydelig at hun hadde fått referat.

- Etter hva jeg har skjønt fremstår det som at han synes det er veldig deilig å være fri fra rollen som ansvarlig politiker og nå kan være litt friere i formen, sa Jensen.

Som svar på kritikken fra Arbeiderpartiet, viste hun til at den peker i to retninger.

- Vi får høre at vi gjør for mye for raskt. På den annen side blir vi beskylt for å ikke gjøre noe. Det betyr vel at vi har gjort akkurat det riktige, sa Jensen.

Les også: Hvert år bruker Kartverket 16 millioner papirark (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.