Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) vedgår at formuesskatten kan ramme bedrifter i oppstartsfasen. Han mener en løsning er å øke bunnfradraget, det vil si å heve beløpet som er unntatt formuesskatt.

- Uten å kommentere tall og størrelser, vil jeg si at økt bunnfradrag absolutt er en mulighet, sier Johnsen til Dagens Næringsliv på telefon fra Osterøy rett utenfor Bergen, der Arbeiderpartiet driver valgkamp.

Professor Guttorm Schjelderup foreslo i DN igår et bunnfradrag i formuesskatten på 10 til 20 millioner, og deretter økende satser for beskatning av større formuer. Finansministeren vil ikke kommentere muligheten for å øke satsene progressivt.

Schjelderup sa også at Arbeiderpartiet kun snakker om fordelingseffekten av formuesskatten – altså at skatten sørger for at de med størst formue ikke blir nullskattytere.

– Fordelingseffekten er viktig, fordi den bidrar til oppfatningen av at skattesystemet er rettferdig. Når man ser nærmere på dette, ser man hvor vanskelig det er å fjerne formuesskatten uten å gjøre de rikeste til nullskattytere, sier Johnsen til Dagens Næringsliv tirsdag.

– Samtidig ser vi at formuesskatten har svakheter, som vi jobber med å utbedre. En svakhet er ulik verdsetting av ulike typer formuer. Ved å øke formuesverdien på næringseiendom og sekundærbolig har vi forbedret dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.