To svært svake tall for arbeidsmarkedet på én uke, viser at noe kan være i ferd med å skje.

Først kom tallene fra arbeidskraftundersøkelsen (AKU), som SSB lager basert på en spørreundersøkelse, tirsdag. Den viste 100.000 ledige og en arbeidsledighet på 3,7 prosent. Antall ledige er det høyeste siden desember 2005.

På fredag kom Nav-tallene, som viser hvor mange som faktisk er registrert som arbeidsledige. Også den steg betydelig mer enn ventet i mai.

Tallenes tale er klar; ledigheten har beveget seg gradvis oppover de siste månedene:

- Ut fra det vi har sett i arbeidskraftundersøkelsen (AKU), hadde vi satt vår forventning høyere enn konsensus, men også vår spådom ble slått betydelig, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i sin morgenrapport mandag.

- Det er ikke lenger tvil om at arbeidsmarkedet er svakere, skriver Nordea i sin morgenrapport.

Svak investeringstakt på fastlandet
I tillegg ble apriltallet revidert opp med 600 personer.

- Oppgangen ser ut til å være rimelig jevnt spredt ut over sektorer, men med en viss konsentrasjon i bygg og anlegg, noe som nok kan henge sammen med den svake investeringstakten i næringslivet på fastlandet, skriver Mork, og fortsetter:

- Selv om ledigheten fortsatt er lav, både i sammenlikning med andre land og med tidligere norske erf#229er, må vi nå kunne si at forverringen i arbeidsmarkedet er blitt betydelig.

Norges Bank legger stor vekt på registrert ledighet i rentesettingen, og Mork mener derfor at fredagens tall støtter opp om hans syn om at Norges Bank kommer til å senke rentebanen på neste rentemøte 20. juni. Han tror imidlertid ikke at Norges Bank kommer til å kutte renten nå.

En svekkelse av arbeidsmarkedet
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets peker på at bruttoledigheten, som inkluderer personer på tiltak, har økt med vel 4.500 personer siden januar. I tillegg stiger tilgangen på nye arbeidssøkere.

- Nav-statistikken indikerer en nå tydeligere en svekkelse av arbeidsmarkedet så langt i år, skriver Aamdal i sin morgenrapport mandag.

Han understreker imidlertid at ledigheten har vært klart mindre enn i AKU-undersøkelsen. Likevel tyder både Nav-tallene og i Aku-tallene på et svakere arbeidsmarked enn det Norges Bank la til grunn.

- Dette kunne pekt mot økt sjanse for rentekutt i Norge, skriver Omdal.

Kredittveksttall lagt frem fredag viste imidlertid den høyeste veksten for husholdningene siden oktober 2008.

- Høy gjeldsvekst og et høyt gjeldsnivå er en hovedgrunn til at Norges Bank velger å holde en rente godt over den som ville gitt en optimal utvikling i inflasjon og produksjon i forhold til de målene Norges Bank har. Bekymringen for den finansielle stabiliteten har kanskje tiltatt etter fredagens kredittall, skriver Aamdal.

Les også:

<b>100.000 nordmenn uten jobb</b>

<b>Kraftig gjeldsvekst</b>

<b>Regjeringen vil ha flere i deltidsjobb</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.