Høyre-leder Erna Solberg mener at det norske helsevesenet er ute av kontroll, og varsler ny kamp mot sykehusreformen.

– Regjeringen gir oss ikke et godt nok helsevesen i forhold til pengene vi bruker. Over 80 milliarder kroner ble brukt i fjor, likevel sprekker budsjettene. Vi har et helsevesen ute av kontroll, og det er pasientene som taper, sier Solberg til Aftenposten.

Høyre var med på å stemme fram sykehusreformen i 2001, sammen med Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Men nå har Høyre fått nok.

Solberg vet ikke helt hvordan Høyre vil organisere sykehusene. Det vil partiets helseutvalg legge fram en konklusjon på i løpet av en måneds tid. Men det er klart at de regionale helseforetakene må bort, mener partilederen.

– Vi vil få behandlet flere pasienter, ha kortere køer, mer effektiv utnyttelse av velferdskronene og en klarere plassering av ansvar. Dagens system oppfyller ikke Tore Tønnes’ idé om å skape entydige ansvarslinjer, som var grunnen til at vi støttet reformen. Regjeringen og Stortinget ender opp med å styre i smått og ikke i stort. Derfor må vi bøte på grunnsvakheten som vi påpekte også den gang reformen ble vedtatt: Et klart skille mellom rollen som bestiller og utfører av helsetjenester, sier Solberg.

Også Kristelig Folkepartis partileder Dagfinn Høybråten har tidligere kritisert dagens system. Fremskrittspartiet har dessuten lenge ønsket å kutte ned på de regionale helseforetakene.

Heller ikke Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er fornøyd, og ønsker omkamp om helsereformen. SV har et alternativt forslag liggende klart til den dagen partiet ikke lenger er bundet av Soria Moria-erklæringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.