- Ja, vi tror at det vil få en effekt, sier statsminister Jens Stoltenberg, på sin halvårlige pressekonferanse.

Fredag vedtok <b>Bonussjokk for meglerne</b> Den gir Finansdepartementet hjemmel til å innlemme alle meglere i bonusbegrensningsreglene som tidligere kun skulle gjelde ledende ansatte.

Det har gitt norske aksjemeglere bonussjokk.

- Vi tror at det både er viktig at vi lager regler som setter noen grenser på hva slags type bonusutbetalinger som kan gis. Men i tillegg tror jeg at det ligger en markering av en holdning, og jeg tror at det overfor denne næringen er viktig å markere at det ikke er slik at enhver form for bonusutbetaling er rimelig og er sosialt akseptabel, sier han.

Får bare gevinst, ikke tap
Han mener at man i Norge og i utlandet i lang tid har vært vitne til altfor høye utbetalinger.

- Vi har sett helt urimelige bonusutbetalinger, både på nivå men også på innretning, sier han.

Han peker på at noe av årsaken til finanskrisen var at man hadde belønningssystemer som ga ekstreme premier til dem som tok risiko.

- Noen av disse systemene er laget slik at meglerne får store gevinster når det går bra, og ingen tap hvis det går dårlig. Det har vi sett spesielt i utlandet, sier Stoltenberg.

Staten må redde dem
Han misliker et system der man privatiserer gevinsten, men sosialiserer tapet.

- Det mest absurde er at når det da går dårlig, så skal staten komme og redde, sier statsministeren.

Stoltenberg mener at det for mange bedrifter, både internasjonalt og i Norge, som mener at de skal ha full gevinst når det går bra, og så skal fellesskapet ta kostnadene når det går dårlig.

- Jeg mener at vi må formidle at det er grenser for hva slags belønninger det er mulig å ta ut, spesielt når de samme systemene kommer til staten og ber om hjelp når det går dårlig, sier han.

Les også:

<b>Bonussjokk for meglerne</b>

<b>- Det gikk noen flasker Dom Perignon, for å si det sånn</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.