Nils Hauff har over 40 års erf#229 som regnskapsfører og driver firma med flest små og mellomstore bedrifter som klienter. Han ergrer seg kraftig over et nytt skjema for å rapportere arbeidsgiveravgift og skattetrekk over Altinn-portalen.

- Denne rapporteringen er allerede en betydelig belastning for mindre bedrifter i dag. Nye regler og forenkling høres flott ut. Men i virkeligheten er effekten motsatt – mye mer arbeid, mener han.





Ikke enklere
Den nye såkalt A-meldingen skal brukes fra kommende årsskifter. Den skal samle og erstatte fire tidligere skjemaer som påla separate meldinger av oppgaver til lønnsstatistikk, lønns- og trekkoppgave, arbeidgiveravgift og register over arbeidsforhold.

- Disse fire skjemaene er en minimal belastning. De fleste bedrifter kan ta tallene rett ut fra lønnssystemet, sier Hauff.

Ny A-melding er noe annet. Rapporteringen av arbeidsgiveravgift og skattetrekk skal fordobles, fristene for å sende inn skjema kortes kraftig ned.

- Dette er kanskje mulig for store bedrifter med 50 ansatte i lønns og regnskapsavdeling. Men det er i praksis umulig for de mange mindre bedriftene, sier Hauff.

I dag kreves det at oppgaver over arbeidsgiveravgift og skattetrekk sendes inn annenhver måned. Leveringsfrist er 15 dager etter månedsskifte. Skattedirektoratets nye krav er rapport månedlig, med leveringsfrist fem dager etter utløpet av hver måned. Nils Hauff sier dette er umulig å overholde for små og mellomstore bedrifter som først skal summere lønn, deretter videresende opplysninger til en regnskapsfører som ikke er ” i huset”.

Uten svar – og svart
Nils Hauff har allerede vært på kurs i Skatteetaten for å lære om nyordningen. Jeg tok opp problemene, særlig for de mindre bedriftene. Jeg fikk massiv støtte fra andre regnskapsførere på kursen. Vi opplevde at skatteetatens folk ikke kunne svare, sier han.

Han tror nyordningen også kan resultere i mer svart økonomi.

- Tror myndighetene økt omfang av rapportering og mer kompliserte regler vil få flere til å operere lovlig? spør Hauff.

Skal vurdere
Skatteetaten sier A-ordningen skal vurderes med sikte på eventuelle endringer senere.

- A-ordningen er en stor omlegging for norske virksomheter i forhold til innrapportering av arbeids- og lønnsforhold til offentlige myndigheter. Store omlegginger som gagner samfunnet på lang sikt, kan i en overgangsfase være krevende for enkelte. Vi er nå inne i en prøvefase hvor vi har aktiv og løpende dialog med alle aktører. Vi vil evaluere erf#229ene fra prøvefasen og vurdere eventuelle tiltak for å sikre en enklest mulig innføring av ordningen fra januar 2015, sier direktør Jan Christian Sandberg i Skatteetaten. Han har ansvar for innføring av A-ordningen.

Les om loven som bør skrotes i DN fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.