- Det er en mulighet for at Norge kan få hollandsk syke. Det er en av grunnene til at vi ber politikerne vurdere å ta ned oljepengebruken så raskt som vi anbefaler, sier Dora M. Iakova i Det internasjonale pengefondet IMF til DN.no.

Bekymring for økt oljepengebruk har ført til heftige diskusjoner om blant annet hollandsk syke denne høsten. Begrepet beskriver en utvikling der oljeinntektene fører til at skjermede sektorer eser ut mens konkurranseutsatt sektor bygges ned.

I dag la Iakova frem rapporten om norsk økonomi som IMF har laget etter samtaler med Norges Bank, økonomer i Finansdepartementet og aktørene i finanssektoren.

Klart seg bra
I rapporten konkluderer pengefondet med at norsk økonomi har klart seg bra gjennom den internasjonale finanskrisen, blant annet på grunn av stimulansen som bruken av ekstra mange oljemilliarder har gitt i økonomien.

Iakova mener Norges situasjon skyldes en kombinasjon av dyktighet og flaks. Utfordringen fremover blir å stramme inn igjen pengebruken, blant annet for å få fleksibilitet til å motvirke eventuelt nye økonomiske sjokk, men også for å unngå en utvikling i retning av hollandsk syke.

- Norsk økonomi har stått imot krisen bemerkelsesverdig bra, konstaterer Iakova.

Hun mener det skyldes flere faktorer. Blant annet har oljeprisen kommet raskt opp igjen etter fjorårets fall og blitt værende på et høyt nivå. Det har støttet opp om oljeinvesteringer og industrien som er knyttet til oljevirksomheten.

Dessuten mener IMF at Norge har hatt en gunstig industriell struktur som i liten grad har vært avhengig av eksport av varer som er blitt spesielt hardt rammet av krisen, som elektronikk og andre forbruksvarer.

 

Heldige omsetendigheter
Pengefondet konstaterer samtidig at norsk økonomi de siste årene har fått mye hjelp fra en markert bedring av bytteforholdet med utlandet, stigende formuespriser, fordelaktig demografi og kraftig vekst i verdensøkonomien med lite turbulens i den globale økonomiske utviklingen

- Dette kan ikke tas for gitt i fremtiden, advarer Iakova.

- Den store utfordringen fremover blir å fortsatt ha en sterk økonomisk utvikling under mindre gunstige, kanskje vanskelige forhold, mener IMF-representanten.

Samarbeid
En av de mest sentrale utfordringene blir å få ned igjen den offentlige pengebruken. Slik IMF ser det er det nemlig relativt lite ledig kapasitet i økonomien. Derfor blir det viktig å redusere den offentlige pengebruken i årene som kommer, for å unngå press på priser og lønninger, mener fondet.

- Politikere og alle partene i arbeidslivet må jobbe sammen for å sikre at konkurranseevnen forblir sterk, sier Iakova.

Hun mener det vil være mulig å komme tilbake til handlingsregelen i løpet av få år. I en streng tolkning sier handlingsregelen at det kan brukes fire prosent av oljefondets verdi for å dekke inn underskuddet på statsbudsjettet.

- En innstramming av finanspolitikken vil være hensiktsmessig gitt den begrensede ledige kapasiteten i økonomien, siear Iakova.

På en pressekonferanse i forbindelse med fremleggelsen av IMF-rapporten mandag sa finansminister SIgbjørn Johnsen at målet er å være tilbake på handlingsregelen om fire år.

Les mer: - Jeg sier ikke at det blir lett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.