At enhver tvil skal legges tiltalte tilgode er regelen i norske rettssaler, men i båtsertifikatsaken hevder aktor at dette gjelder ”realistisk tvil”.

Ikke reel eksamen
Aktoratet mener det ikke er noen realistisk tvil om at Kjell Inge Røkke aldri tok noen reell eksamen.

- Politiet mener det ikke er tatt noen reell eksamen, slo aktor Susie Bergstrand fast tidlig i sin prosedyre onsdag.

Korrupt uansett
Hun mener at sertifikatsaken har tatt en feil dreining ved at det har vært mye snakk om Røkke tok en reell eksamen eller ei. Aktor mener det viktige i saken er spørsmålet om korrupsjon.

- Slik politiet ser denne saken er det korrupsjon uansett om det er tatt noen reell eksamen eller ikke, men politiet mener det ikke er tatt noen eksamen, sier Bergstrand.

Bakgrunnen for dette er betalingen på over 100.000 kroner som er gått ut fra Kjell Inge Røkkes konto i forbindelse med anskaffelsen av båtsertifikatet.

- Det at det dreier seg om så store pengebeløp mener vi gjør at det er en urettmessig tjenestehandling og dermed korrupsjon, sier aktor.

Taushet ikke gull
At to av de tiltalte i båtsertifikatsaken – John Inge Valand og Erik Øye – har nektet å forklare seg i retten, oppfattes av aktor som et klart tegn på at de har noe å skjule. Ifølge aktor er det svært sjelden at en tiltalt nekter å forklare seg i en rettssak.

- Man får bruke sunn fornuft og når noen ikke vil forklare seg, så er det som regel fordi de har noe å skjule, sier Bergstrand.

Hun mener det er mye lettere å redegjøre for detaljer, dersom man snakker sant. Aktor hevder også at det har vært ”bekvemt for Røkke” at hans personlige assistent Valand ikke har avgitt forkl#229.

Fortsatt Røkkes tillit
Fra Røkkes side har det vært hevdet at organiseringen av hele prosessen med å skaffe båtsertifikat var delegert til Valand. Hva som er betalt til hvem - hvorfor og hvordan skal dermed ikke være noe Røkke var direkte involvert i selv.

Valand og Øyes nattlige bef#229er som tidligere er beskrevet, trekkes også inn som mistenkelig. At Valand fortsatt jobber for Røkke, mener aktor er et bevis på at Røkke fortsatt har tillitt til Valand. Å skylde på Valand blir dermed ikke troverdig i aktors øyne.

- Kan det virkelig være sånn at alt dette har skjedd uten at Røkke visste det? Det finner politiet høyst usannsynlig. (&) Det at Valand fortsatt arbeider for Røkke viser at Røkke fortsatt har tillitt til ham, sier Bergstrand.

Må ha fått betalt
Aktor tror heller ikke på at den tidligere svenske sjøfartsinspektøren og eksaminatoren Claes Pallin tok seg bryet med å reise til Norge uten å tjene noe særlig på dette. Pallin har i retten forklart at han fikk dekket flybilletten og ikke noe vesentlig mer.

Dekkoperasjon
Ifølge aktor er Kjell Inge Røkkes anskaffelse av båtsertifikat bare en del av en mer omfattende forretningsavtale mellom Pallin og Erik Øye og det hele beskrives som en dekkoperasjon.

- Man forsøker febrilsk å late som om man har tatt en forskriftsmessig eksamen. Derfor blir lærebøker kjøpt inn. (&) Man prøver å samordne forkl#229er og forkl#229ene blir mer og mer like etter hvert, sier politiadvokat Susie Bergstrand.

Måten betalingen har foregått på, beskrives som nok et bevis på at sertifikatsaken ikke tålte dagens lys.

- Det er snakk om store kontantbeløp uten kvittering, sier aktor.

Straffeutmåling
Det er ventet at aktor senere i dag vil legge frem sin påstand om straffeutmåling for de tiltalte(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.