Det må ventes en strammere finanspolitikk i Norge fremover, men risikoen for et tilbakeslag i økonomien må fortsatt hensyntas. Ved et slik tilbakeslag må tiltakene rettes inn mot utviklingen i arbeidsmarkedet.

Det sier finansminister Sigbjørn Johnsen til TDN Finans tirsdag.

-Jeg har vært veldig tydelig på at midlertidige tiltak skal fases ut, og det må også legges til grunn at det blir en noe strammere finanspolitikk fremover. Etter hvert som forholdene i økonomien normaliseres skal vi bevege oss tilbake til fireprosentsbanen, sier han.

Finansministeren har tidligere i høst sagt at hans klare mål er å komme tilbake til en oljepengebruk på fire prosent av oljefondet i løpet av inneværende stortingsperiode.

-Men hvis enkelte land kommer i akutt krise er det en risiko for at det skapes nye ubalanser internasjonalt som kan gi tilbakeslag i økonomien. Det er en type usikkerhet som vi må ta høyde for. Hvis det kommer et kraftig tilbakeslag som skaper fare for folks arbeidsplasser er det vår førsteprioritet å holde disse menneskene i arbeid, sier han.

Johnsen ser ingen problemer med å bruke penger utover handlingsregelen hvis det er behov for det. Det er nettopp det regelen åpner for, mener han.

-Poenget med oljeinntektene har alltid vært at de skal brukes til å jevne ut svingninger i økonomien. Så hvis det oppstår et internasjonalt tilbakeslag og norsk økonomi stuper, er det helt i tråd med handlingsregelen å bruke penger. Slik har det fungert helt siden motkonjunkturpolitikken på 1970-tallet, sier finansministeren.

Det å sikre sysselsetting og hindre at langtidsledigheten biter seg fast er ifølge ham svært viktig for å få økonomien raskt i gang igjen etter nedgangsperioder.

-Den prioriteringen sitter langt frem i pannebrasken. Skulle det bli en trussel må man bruke de musklene vi har, og Norge har mye muskler, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.