Ledigheten var lavere enn ventet i mars , viser tall lagt frem av Nav i dag.

Og overraskende mye, mener Eric Bruce i Nordea Markets

- Registrert ledighet har flatet ut tidligere og lavere enn Norges Bank ventet, sier Bruce.

Den sesongjusterte ledigheten er nå 2,9 prosent, mot Norges banks prognose på 3,0 prosent.

- Norges bank har lagt stor vekt på tallene for registrert ledighet. Så hvis noe tilsier dette en mer haukaktig syn fra Norges bank, sier Bruce.

- Faller faktisk
Registrert ledighet i mars falt fra 93.348 til 92.959.

- Tallene er kraftig revidert og gir et nytt og sterkere bilde, sier Bruce.

Februar er revidert ned fra 97.696 til 93.348. Den store endringen skyldes en feil hos Nav, som har endret definisjonen på denne statistikken, og revidert ned februar-tallene med 4.700 personer.

Reviderte tall fra oktober i fjor frem til nå viser at den sesongjusterte ledigheten har vært tilnærmet uendret, og har ikke økt, slik man har trodd.

- De siste månedene faller jo faktisk ledigheten litt, sier Bruce.

Forventer økende ledighet
DnB Nor Markets mener tallene har mindre å si.  

- Dette var bedre enn ventet. Både vi og markedet ventet en ledighet på 3,2 prosent, sier makroøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets.

Det var en oppgang i selve ledigheten på 600 personer, mens antall personer på tiltak falt med 1.000. Dermed falt bruttoledigheten faktisk med 400 personer.

- Dette var den tredje måneden på rad med fall i bruttoledigheten, og tallet tyder på at arbeidsmarkedet stabiliserer seg, sier Haugland.

Samtidig er det en nedgang i antall ledige stillinger, og antallet nye arbeidssøkere flater ut.

- Dette gir på sin side et bilde av at arbeidsmarkedet ikke er så veldig sterkt, sier Haugland som mener at tallene ikke vil ha noe vesentlig å si for sentralbanksjef Svein Gjedrems rentesetting fremover.

- Norges Bank ligger inne med en prognose om at ledigheten skal flate ut på tre prosent. Dermed er dette i tråd med deres forventninger, sier Haugland.

DnB Nor Markets forventer at ledigheten skal øke noe fremover, mot en topp på 3,5 prosent neste år, men så langt har tallene blitt litt bedre enn ventet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.