- Vi må også investere i arbeidskraft, skriver Johnsen.

"Norge alene på spa" var overskriften på et innlegg av Simen Vier Simensen og Martin Bech Holte ved McKinsey & Company i DN nylig. De to mener at forvitringen av norsk økonomi og vår velferdsmodell er i full gang, og at vi har mye mindre å ta av enn vi tror.

Men finansminister Sigbjørn Johnsen understreker at Norge ikke er på spa.

- Veksten i produktiviteten i fastlandsøkonomien har falt de siste årene, og det er særlig byggenæringen og deler av privat tjenesteyting som trekker ned. Dette er ikke noe særnorsk fenomen. Også i Danmark, Sverige og hos mange av våre europeiske handelspartnere så vi en nedgang i produktivitetsveksten i kjølvannet av finanskrisen, skriver han i et innlegg i DN mandag.

- Tar tid
Det tar tid for bedriftene å tilpasse arbeidsstokken når etterspørselen endres, påpeker han.

- Evne til vekst avhenger blant annet av hva vi bruker pengene på. Investering i arbeidskraften, som satsing på barnehager og skole, er den viktigste investeringen vi gjør, skriver Sigbjørn Johnsen.

Stabilitet og forutsigbarhet er avgjørende for at næringslivet på fastlandet skal kunne planlegge, investere og utvikle produktive virksomheter, påpeker han.

Han skriver også at både boligprisene og husholdningenes gjeld er på historisk høye nivåer, samtidig som rentene er svært lave.

Bekymret for høy gjeld
- Mange husholdninger er sårbare dersom inntekten skulle bli redusert, når renta går opp eller hvis boligprisene faller. Bankene har et selvstendig ansvar med å føre en ansvarlig utlånspraksis. For å sikre en stabil og trygg økonomi må vi ha banker som er solide og husholdninger som ikke tar opp for mye gjeld, skriver han.

Johnsen beroliger med at vi alltid har valgt trening fremfor spa.

- Det vil vil også gjøre i fremtiden, skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.