- Norge er i verdens heldigste posisjon. Vi har hatt flaks fordi det vi produserer har hatt en utrolig prisutvikling i positiv retning. Slik verden er skrudd sammen i dag, sitter Norge i en helt unik stilling sammenlignet med andre vestlige land, sier professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), Øystein Thøgersen.

Alt peker i én retning for Norge: Lavere ledighet, lønnsvekst, voksende oljeinntekter og økende pengebruk blant nordmenn.

- Vi er i en unik situasjon og vil klare oss bra gjennom enhver krise, sier stemmer seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets i.

Mens de økonomiske utsiktene i Europa og USA er dystre, går det så det suser i norsk økonomi. Staten sitter med over 3000 milliarder på bok, og Norge er regnet som et av de sikreste landene å låne penger til. Samtidig har reallønnsveksten de siste ti årene vært høyere enn i alle andre vestlige land.

Klarer oss
Nå viser DNs konjunkturbarometer at industrien også skrur opp forventningen til fremtiden.

Selv om det skulle utvikle seg en ny finanskrise i Europa, mener seniorøkonom Haugland i DnB Nor Markets at Norge kan klare seg bra.

- Det vi lærte av finanskrisen er jo at Norge i langt større grad enn andre sammenlignbare industriland er uavhengig av den økonomiske utviklingen i Europa, sier hun.

Årsaken er at Norge er en oljeøkonomi, og at utviklingen i oljeprisen de siste årene i stor grad har vært styrt av de fremvoksende økonomiene.

- Den økonomiske utviklingen i disse landene blir dermed viktigere for Norge enn utviklingen i Europa, sier hun.

Edruelige Norge
Samtidig som land i Sør-Europa har brukt penger langt over evne, har den norske staten klart å holde igjen.

- Det er fascinerende hvordan det norske systemet har levert disiplin selv i en situasjon hvor vi kunne vært slepphendte. Vi har på tvers av en hel rekke regjeringer levert finanspolitikk i henhold til handlingsregelen, sier Thøgersen ved NHH.

Når økonomiske historikere skal felle dom over de siste 20 årene, mener professoren det vil være enighet om at den økonomiske politikken har vært god.

Norske økonomieksperter mener det er underlig hvordan landene i Sør-Europa har bygget opp gjelden.

- Hadde Hellas vært en privatperson, ville han forlengst vært med i «Luksusfellen», sier Thøgersen, med henvisning til TV 3-programmet om mennesker hvis pengeforbruk har løpt løpsk.

Les også: Ny børsopptur eller kollaps? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.