– Med denne beslutningen holder regjeringen stø kurs bort fra Stortingets vedtatte klimaforlik. Klimaforliket er fra regjeringens side nå uten reelt innhold, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

– CO2-rensingen på Mongstad var regjeringens prestisjeprosjekt. Når dette ikke blir noe av har regjeringen mistet den siste rest av miljøtroverdighet. Dette er en regjering som ikke evner å gjennomføre et eneste klimatiltak. De klarer ikke å gjennomføre et eneste fangstprosjekt i Norge i løpet av to stortingsperioder, sier Elvestuen.

Han minner om statsminister Jens Stoltenbergs mye omtalte nyttårstale 1. januar 2007, der han lanserte sin såkalte månelanding på Mongstad.

– Vår visjon er at vi innen syv år skal få på plass den teknologien som gjør det mulig å rense utslipp av klimagasser, sa Stoltenberg i talen.

Lørdag gjorde olje- og energiminister Terje Riis-Johansen det klart at ingenting vil skje i løpet av disse sju årene, ettersom beslutningen om å bevilge milliarder til rensing på Mongstad tidligst vil bli tatt i 2014.

– Utslippstillatelsen til Mongstad går ut i 2014, og vi kan ikke gi ny utslippstillatelse til Mongstad uten at rensing er på plass, sier Elvestuen.

– Vi har lenge sett at regjeringens glideflukt bort fra de fleste løftene i miljø- og klimapolitikken. Etter seks år med en rødgrønn regjering er Norge blitt en miljøsinke. Nå må det settes i gang tiltak for å redusere Norges CO2-utslipp, krever Venstres nestleder. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.