I dag startet rettssaken mot den tidligere Sector Asset Management-forvalteren Tom Walther Steen i rettssal 726 i Oslo tinghus. Steen er tiltalt for å ha shortsolgt 170.000 aksjer i Findexa for kunstig lavt nivå i et forsøk på å pynte på resultatet for 2004.

Steens forkl#229 på hvorfor salgsordene ble lagt inn til såpass lav kurs var at han trengte å økte shorteksponeringen i aksjen, og han mente derfor han måtte gå langt ned i pris for å få opp volumet.

-Timingen når du selger er ekstremt viktig. Jeg ville ligge først i køen i auksjonen, forklarte den tiltalte.

Vanskelig å finne kandidater
Fondet han forvaltet hadde fått tilført betydelige beløp på slutten av 2004, og Steen ville putte pengene i arbeid så fort som mulig. Fordi fondet skulle være markedsnøytralt var det nødvendig å ta store posisjoner gjennom shortsalg av aksjer. 2004 var et år Oslo Børs hadde gått bra, og det var vanskelig å finne egnede kandidater for shorting.

Økokrim ved konstitutert førstestatsadvokat Thomas Skjelbred mener Steen forsøkte å pynte på resultatene i fondet Pretorian ved å manipulere kursen

"Sluttkurs på 21,80 kroner ville ledet til et vesentlig bedre resultat for Pretorian Ltd (fondet Steen forvaltet red. anm) per 31. desember 2004 sammenlignet med sluttkurs på 23,60", skriver påtalemyndigheten i tiltalen.

- Ikke vesentlig
Dette protesterte Steen på da han ved hjelp av en power point-presentasjon gikk gjennom hvordan han hadde tenkt da handlene ble planlagt.

- Det ville hatt en effekt på fondet for 2004, men den effekten reverseres måneden etterpå, fremholdt han. Dessuten mener Steen effekten i ville vært langt fra så "vesentlig" som Økokrim skriver i tiltalen.

- Flytting av avkastning har ingen betydning for resultatet. Hadde kursen på 21,80 blitt stående ville det vært å forskyve avkastning. Det er som å pisse i buksa, gjentok Steen flere ganger.

I følge Steen ville resultatet vært 0,12 prosent bedre én måned etter om handlene ikke hadde blitt kansellert av Oslo Børs. Steen mener det ikke kan ansees som "vesentlig" bedre.

Videre trekker han frem at han selv ikke hadde avkastningsbasert honorar. Derfor hadde han ingenting å tjene på å jekke opp resultatene.

Ved slutten av 2004 var Steen i ferd med å kjøpe ut forvaltningsmandatet fra Sector Asset Management. Det gjorde at han fra 2005 ville få en resultatbasert avlønning. Da ville teoretisk vært lønnsomt å ha krympet balansen ved inngangen til 2005.

-Derfor ville det vært logisk å gjøre det motsatte av det jeg er tiltalt for, fremholdt Steen.

Ble underkjent
Steen er den første på lang tid som er blitt tiltalte for forsøk på kursmanipulasjon i Norge. Oslo Børs reagerte på salgsordrene Steen la inn gjennom tre meglerhus. Før sluttauksjonen ble aksjen handlet til 23,60 kroner, mens Steen la inn tre salgsordre på totalt 170.000 aksjer i skuttauksjonen. 160.000 av aksjene skulle selges for 21 kroner per aksje, mens de siste 10.000 aksjene skulle selges til 21,10 kroner.

Børsen underkjente transaksjonene, og satt kursen til 23,60 kroner.

Dagpengejuks
Rettssaken mot Steen er beregnet å vare i syv dager. Steen fortsetter sin forkl#229 i morgen. I tillegg til beskyldningen om kursmanipulasjon må Steen også svare for at han urettmessig skal ha mottatt dagpenger fra Aetat/Nav i drøye halvannet år. Steen erkjenner ikke straffskyld for markedsmanipulasjon, men han erkjenner delvis staffskyld for dagpengebedrageriet.

Han har i ettertid betalt tilbake pengene til Nav.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.