VG bringer i dag et intervju med en isspisende nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) under parasollen på Portugals Algarvekyst. Her støtter han utspillet om økte skatter i årene som kommer.

- Jeg tror vi må ta debatten om vi i større grad skal øremerke skattene, noe vi hittil har vært veldig skeptiske til. Hvis vi for eksempel ber folk betale mer skatt for å ruste opp skolene, så skal det de betaler, faktisk gå til det formålet, sier Giske til VG.

Les saken: Giske tror folk vil akseptere øremerket skatt

- Må kjøle seg ned
Næringspolitisk talsmann i Høyre, Svein Flåtten, befinner seg i kalde og regntunge Oslo - og anbefaler Giske å prøve å kjøle seg ned litt han også.

- Jeg synes Giske skal fortsette å spise is og ta det med ro under parasollen, mens han tenker seg litt mer om, sier Flåtten.

I intervjuet sammenligner Giske det å øremerke skatter til gode formål med øremerking av bompenger til utbygging av bestemte veiprosjekt. Det synes Flåtten er en drøy sammenligning.

- Bompenger for å komme inn på sykehjem og for å gå på skole må være feriefantasier. Øremerking er praktisk ugjennomførlig, og det han egentlig vil ha er større egenandeler på offentlige tjenestetilbud som sykehjem og skoler. Men da må han si det, mener Flåtten.

 

- Hvem skal betale? Pensjonistene?
Han oppfatter det samtidig sånn at Giske mener at næringslivet skal skjermes for de nye skatteøkningene.

- Da har han enda et problem. Hvem skal han egentlig ta de økte skattene fra, dersom bedrifter, eiere eller de som jobber ikke skal betale mer? Det må jo bli pensjonistene da, spør han.

Og svarer på sitt eget retoriske spørsmål.

- Giskes regjeringskollegaer vil ikke skjerme næringslivet, og det vet Giske utmerket godt, men han prøver å fremstille det på en annen måte, sier han til DN.no.

- Høyre er jo selv for bompengefinansiering av veiprosjekter. Hva er egentlig så galt med en type "bompengefinansiering" av skoler, bare over skatteseddelen?

- Vi er bare for bompenger når det er lokalt enighet om det. Å gjøre det over skatteseddelen ville innebære voldsomt mye byråkrati. Jeg synes ikke vi skal gå videre på den veien der.

- Men med større utgifter for staten må dere i så fall spare penger om dere ikke henter inn mer. Hvordan?

- Det offentlige må bli mer effektivt. Undersøkelser viser at staten kunne spart 20 milliarder kroner bare på bedre innkjøpsrutiner. Alle vet at det er betydelig innsp#229spotensial innen for eksempel politi og helsevesen, men det gjøres altfor lite med det, hevder han.

Ta-de-rike-retorikk
Han mener behovet for økte statlige inntekter langt på vei kan dekkes gjennom effektiviseringer, men at de rødgrønne griper til skatteøkninger fordi de "ikke ønsker å prøve andre metoder".

- Av reinspikka ondskap da, dersom effektiviseringer kunne hindret skatteøkninger?

- Nei, men det har selvsagt utspring i fordelingspolitikken til de rødgrønne. Det gjøres slik at valgretorikken deres med å ta de rike kan fortsette, sier Høyres næringspolitisk talsmann, Svein Flåtten.

Les også: «Fulle sjømenn i rødgrønn uniform» og SV vil møte eldrebølgen med økte skatter

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.