Stein Erik Hagen har flere ganger tatt til orde for å fjerne formuesskatten, men det stikk motsatte har skjedd under den rødgrønne regjeringen, skriver Dagens Næringsliv.

De tusen med høyest ligningsformue har fått mer enn doblet formuesskatten siste fire år til cirka tre milliarder kroner. «Tusenklubben» betaler 25 prosent av den samlede formuesskatten i Norge som utgjorde snaut 11 milliarder kroner ifjor.

Totalt betalte cirka 620000 personer fomuesskatt i 2010, mot 1.087.313 i 2006. En nedgang på 43 prosent. Snitt formuesskatt ifjor var 19.032 kroner, som er en økning på 111 prosent siden 2006.

Nordmenns totale ligningsformue ifjor var 1909 milliarder kroner, mens snittformuen er 873.285 kroner. Totalt hadde 2.186.000 nordmenn med positiv ligningsformue i 2010.

Hagens hovedinnvending mot formuesskatten kan oppsummeres slik: For å betale denne skatten risikerer bedriftseiere å ta utbytte for å betale skatten, selv om pengene heller burde vært brukt på investeringer og til å skape vekst og arbeidsplasser. Lavere investeringer fører til mindre vekst og svekket konkurransekraft.

- Finnes en grense
- De som har mest, må bidra mest, men det finnes en grense. Vi ser dessverre at norsk industri flagger ut. Vi må ha en industri som er konkurransedyktig. De landene vi kan sammenligne oss med, har ikke formuesskatt, og i de land som har det, er den nesten ingenting, sier Hagen til DN.

De som eier bedrifter privat, i motsetning til for eksempel i børsnoterte selskaper, har en ligningsformue på noen få prosent av den reelle formuen. I slike tilfeller fastsettes ligningsformuen basert på bedriftens eiendeler, som eiendom og driftsmidler, fratrukket gjeld.

– Det er totalt urettferdig, det er helt vilkårlig avhengig av hva slags formue man har. Jeg må skatte av 80–90 prosent av min reelle formue, mens andre slipper unna med én prosent, sier Hagen til Dagens Næringsliv.

Les også: Kjos flyr i flint av formuesskatten

Hagen: - Mens jeg betaler 1,1 prosent betaler Stordalen 0,01 prosent
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.