- Trygd smitter. Når noen i et nabolag blir trygdet, drar de andre med seg, sier forsker Mari Rege ved Universitetet i Stavanger.

Hun har forsket på hva som skjer når en bedrift i et nabolag nedbemanner, og størsteparten av de som blir nedbemannet havner på uføretrygd.

- Store nedbemanninger fører til økt uføreandel i bedriftene som nedbemanner, mens nedbemanningen fører til økt antall trygdede i samme nabolag, selv om disse personene ikke jobbet i samme bedrift, sier hun.

Norske næringslivstopper er samstemte: - For lett å få trygd

Alle rundt blir berørt
Hun undestreker at hun har korrigert for at den økonomiske aktiviteten i det nabolaget har gått ned.

- Vi ser at også de som jobber i bedrifter som har stabil eller økende aktivitet blir berørt, sier hun.

I sin forskning har hun kommet frem til at dersom 50 personer i et nabolag på 5000 blir uføretrygded, vil ytterligere 25 til bli trygdet de neste årene.

- Dette må vi ta inn over oss. Dette kan føre til en utvikling mot en fraværskultur, der det ikke blir så viktig å gå på jobb fordi ingen andre gjør det, sier hun, og fortsetter

- Det kan bli svært dyrt, og velferdsstaten mister mer og mer av finansieringsgrunnlaget sitt, sier hun.

Må ha incentiver
Hun mener at det bare er én løsning på problemet.

- Løsningen er incentiver. Flere vil velge arbeid fremfor trygd hvis det lønner seg å jobbe. Det kan skape sosiale forskjeller, men det er kanskje prisen vi må betale for å unngå at hele velferdsstaten blir undergravet, sier hun, og legger til:

- Det er den eneste måten vi kan unngå å bruke pengene som tilhører de fremtidige generasjonene.

Må ta inn over seg smitteeffekter
Hun understreker at det er viktig at folk som lever på trygd ikke stigmatiseres.

- Men det hjelper ikke at politkerene ikke tar inn over seg smitteeffekter. Vi ønsker å ivareta velferdsstaten, hvis ikke risikerer vi at så få bidrar at det blir lite penger å fordele fra felleskassen, sier hun, og legger til:

- Folk er stort sett villige til å samarbeide, men at det er betinget av at andre også samarbeider. Det er en del av menneskets natur.

Les mer fra NHOs årskonferanse:

Slik vil Stoltenberg unngå veldferdsfellen

Norge som "skrekkeksempel"

Se også video i toppen av saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.