Over 50.000 pensjonsmottakere i Norge bor nå utenfor landets grenser, viser nye tall fra Arbeids- og velferdsforvaltningen (Nav).

I 2009 var 30.720 alderspensjonister bosatt i utlandet. Ved utgangen av 2012 hadde tallet steget til nesten 40.000, viser NAV-tall som VG har innhentet.

I tillegg til de 40.000 alderspensjonistene, kommer vel 10.000 uførepensjonister og over 1.100 gjenlevende ektefeller med pensjon-/overgangsstønad. Dessuten får 677 krigspensjonister sin pensjon fra Norge.

Totalt fikk pensjonistene i utlandet utbetalt rundt 5,5 milliarder kroner i fjor. I tillegg kommer flere titalls tusen eldre nordmenn som har fritidsbolig i utlandet og tilbringer deler av året der.

– Vi ser at trenden med at stadig flere drar ut med bare pensjonsytelser, er økende. Det er i tråd med at vi har fått et mer globalt flyttemønster, med lavere terskel for å bosette seg i andre land, sier fungerende kunnskapsdirektør Haakon Hertzberg i Nav.

Flesteparten av de norske alderspensjonistene bosetter seg i Sverige. Deretter følger USA, Danmark og Spania på listen. Nav ser en økning av alderspensjonister til Thailand, mens det, trolig på grunn av kostnadsnivået, har stagnert seg i Spania.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.