I dag la finansminister Sigbjørn Johnsen frem regjeringens forslag til statsbudsjett for 2011.

Finansminister Sigbjørn Johnsen kutter oljepengebruken:Holder Norge stramt

Likevel - forsker Hilde Bjørnland peker på at budsjettet ikke har særlig innstrammende effekt og mener politikerne skyver problemene foran seg:
- Dette er ikke kutt. Regjeringen har aldri brukt mer penger.

Her er regjeringens hovedpunkter:Statsbudsjettet på 1-2-3

I finanstalen sa Johnsen at handlingsregelen ikke er et mål i seg selv, men et redskap for å oppnå de viktigste målene i politikken. Se video:

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets mener budsjettet er strammere enn ventet, men mener regjeringen har fått mye gratis hjelp:
- Det bør ikke være krevende å komme tilbake til handlingsregelen nå.

Sjeføkonom i DnB Nor Markets, Øystein Dørum, mener budsjettet preges mest av hva man har sagt nei til. - Det er fullstendig fravær av større reformer og grep, sier Dørum. Se video:



Regjeringen mener det må lønne seg å arbeide. Nå varsles det en linje og ny uføreordning. - Nå må det lønne seg å arbeide

Skattebetalerforeningen er overraket over at fribeløpet for formuesskatt ikke økes. - Det er litt overraskende når vi vet at såpass mange som kommer til å få økt formue i 2010 grunnet økt ligningsverdi på boliger, sier Gry Nilsen: Slik blir din økonomi

LO-leder Roar Flåthen er fornøyd, og mener budsjettet understøtter sysselsettingen. Se video:

Norges Rederiforbund er også fornøyd med statsbudsjettet for 2011. Her ser du hvorfor:

Regjeringen forelår en mindre justering av engangsavgiften: Små endringer i bilavgiftene , men elbiler beholder privilegier. Se hvilke biler som blir dyrere og hvilke som blir billigere.

Studiestøtten forslås utbetalt flatt over 10 måneder. - Dette er et håpløst forslag, sier Anne Karine Nymoen, leder av NSO.

NHO Service mener regjeringen bør lære av hva private aktører har fått til i barnehagebransjen og etterlyser aksept for private også i andre bransjer. Se videoen: Slipp til de private!


Regjeringen kutter pensjonsskatten med én milliard kroner: Ikke så ille som fryktet for pensjonistene og Pensjonsreform tvinger frem økte skatter og avgifter

Regjeringen venter at oljeprisen vil øke: Venter 80 dollar fatet, vil hente mindre utbytte i Statkraft og vil gi 40 millioner til fortsatt forskning på havvind, og vil gi mer til CO2-håndtering.

Gro Brækken, leder i Oljeindustriens Landsforening (OLF), er skuffet over at regjeringen kutter støtte til petroleumsrettede forskningsprogrammer: Reagerer på kutt i petroforskning, mens nestleder Morten Holm i Bellona frykter at løftet om fullskala CO2-rensing på Kårstø nå blir brutt. Styreleder Gunnar Berge i Petoro er også skuffet over bevilgningene over statsbudsjettet.

HSH vil ha mer innovasjon som kan utvikle fremtidens arbeidsplasser. Se video med HSH-sjefen her:


Kommunene: Kan kreve eiendomsskatt av bedrifter og Vurderer skatteregler for enkeltmannsforetak

Nærings- og handelsminister Trond Giske demper finanskrisetiltak: Gir konkurransekraften et dytt , men Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen forlenger og utvider garantiordningen som skal dempe virkningene av finanskrisen i fiskerinæringen.

Regjeringen hanker inn 630 nye millioner kroner ved å sette opp avgiftene på alkohol, snus og røyketobakk. Det er bare smålig, sier partileder Siv Jensen i Fremskrittspartiet. Se video:

De vil også legge til avgift på apps og sikkerhetskopiering.

Regjeringen går inn for å kutte i bistandsprosenten for første gang i dette århundret. De burde skjemmes, hevder partileder Dagfinn Høybråten i Kristelig Folkeparti. Se video:


Regjeringen har ikke kriseforståelse, hevder Bellona, som likevel er litt fornøyd. Se video:


Les også Jens Ulltveit-Moes angrep på statsbudsjettet: - Dette budsjettet er feigt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.