Eltek-gründer Alain Angelil har helt siden han kom i Økokrims søkelys for mer enn fem år siden hevdet at han ikke er skyldig i hverken skattesnusk, innsidehandel, kursmanipulasjon eller brudd på meldeplikten.

Alain Angelils svært kompliserte forkl#229 går i hovedsak ut på at det er hans bror som har handlet Eltek-aksjer gjennom gründerens konto i Luxembourg. I dag fikk retten høre opptak av meglersamtaler både fra Luxembourg og fra Norge som kan tyde på at det er Eltek-gründeren selv som står bak mange av handlene og ikke den Sveits-bosatte broren.

I opptakene utlevert fra Credit Agricole i Luxembourg hører man Angelil som legger inn hyppige ordre på både kjøp og salg av Eltek-aksjer.

Alain Angelil medgir at han selv hadde mye av kontakten med Credit Agricole etter at hans faste megler sluttet i banken.

- Alle de andre transaksjonene som vi ikke har på tape, hvem var det som gjorde dem, spurte aktor.

- Det var NN (navnet på Angelils faste megler i Luxembourg, red. anm.) og broren min.

Stråmann?
Alain Angelil avviste at han hadde brukt sin bror Ronald som stråmann.

- Da blir vi nødt til å spille av en annen tape, sa medaktor Harald Holm Glad og startet avspillingen av en rekke samtaler mellom Alain Angelil og en megler i Pareto, alle tatt opp i sommeren 2005. I den første samtalen ringer Alain Angelil til Pareto og skisserer et opplegg der han vil overføre til sin bror en godt timet forward på Statoil-aksjer som han selv sitter på.

- Jeg får skatt, forklarer han til megleren.

- Uffda, sier megleren og ler.

Angelil forklarer at han vil overføre forwarden til broren slik at det blir Ronald som har rett til å kjøpe Statoil-aksjer til en gunstig pris.

- Jeg har ikke gjort noen transaksjoner jeg nå. Dette er bare en avtale mellom min megler og meg. Så da sletter du bare navnet mitt og bytter med broren min, foreslår Angelil.

Megleren lover å sjekke ut om det Angelil foreslår er mulig og ringer senere opp. Da får investoren beskjed om at forwarden må kjøpes og selges i samme navn.

- Man kan ikke bare switche et navn og i allefall ikke etter så lang tid, sier megleren.

Angelil foreslår å gi sin gevinst til broren, noe megleren avviser at er mulig.

- Du må selge den til dagens kurs. Uansett vil du ha en kjempegevinst på den forwarden som er like stor som om du hadde solgt aksjene i markedet.

Etter en rekke samtaler frem og tilbake skjærer Angelil i gjennom:

- Det er ikke noe verdi på selve forwarden. Den selger jeg til broren min. Du får brev av meg i dag om at jeg selger den til broren min.

Da megleren skyter inn at sluttseddelen fra meglerhuset kommer til å være i hans navn, protesterer Angelil:

- Jeg overfører det til broren min. Det er ikke deres problem. Det er mellom meg og bror min.

Opprettet konto
Etter mange samtaler frem og tilbake viser det seg at det ikke er teknisk mulig å sørge for at gevinsten på forwardkontraktene tilfalt Ronald. Men under dagens gang har Alain Angelil fått opprettet en konto hos Pareto i brorens navn. Der er Alain Angelil oppført med fullmakt til å handle på kontoen.

Kort tid etter begynner Alain Angelil å handle aksjer på Ronald Angelils konto hos Pareto.

Første kjøpet blir en post med Seadrill-aksjer som han betaler drøye millionen for.

- Kjøp på broren min, sier Angelil i samtalen.

I en rekke kommende samtaler gjentar Alain Angelil at aksjene som kjøpes skal inn på brorens konto.

Ved et senere kjøp spør Angelil megleren om han kan putte det på broren.

- Jeg vil ikke ha skatt på meg, forklarer han.

Når aktor er ferdig med avspillingen av megleropptakene nekter fortsatt Angelil for at han har brukt broren som stråmann.

- Dette er ikke stråmann. Den forwarden kunne jeg løst ut, sier han og legger til at han ville at broren skulle tjene penger i stedet for han.

- Hvorfor skulle han tjene penger i stedet for deg. Var det fordi du ville unngå skatt, spurte aktor.

- Siden jeg hadde flyttet ut ville jeg ikke kjøpe norske aksjer, svarte Angelil.

Aktor opplyste da at det ikke var noe i veien for at Angelil handlet norske aksjer selv om han var utflyttet.

Angelil mente det var enklere for han, siden han leverte forenklet selvangivelse i Norge, å få en del av brorens gevinster, en bonus eller en management-avtale.

- Hvorfor er det enklere?

- Hvis jeg hadde masse norske aksjer var det masse bråk og sånne ting.

Aktor ba også Angelil utdype nærmere hvorfor han flere ganger sa ”sett det på broren min”.

- Påtalemyndighetene mener dette viser at broren din er stråmann for deg, la Harald Holm Glad til.

- Jeg kan ikke skjønne det, repliserte Angelil.

Falsk underskrift?
Helt på slutten av dagen kom aktor til dokumentet som bekrefter at Ronald ble kunde hos Pareto.

- Vi har flere andre dokumenter der Ronalds underskrift ser helt annerledes ut. Vi har lurt på om det kanskje kan være du som har undertegnet der?

- Du får spørre han.

- Kan det tenkes at det er deg?

- Det kan tenkes at jeg gjorde det for at det skulle gå fort, men det husker ikke, svarte Angelil.

Rettssaken mot Alain Angelil er ventet å vare i fire-fem uker og fortsetter med Eltek-gründerens forkl#229 i morgen. Hele torsdag er satt av til at Alain Angelils bror Ronald skal gi sin versjon av det som har skjedd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.