Stadig flere arbeidsledige søreuropeere drar til Norge for å finne lykken. I stedet ender de opp uten jobb og må bo på gaten.

Skatteetaten skrev i fjor ut over 1.000 nye skattekort til spanjoler. Det er en økning på 33 prosent fra året før, skriver Vårt Land.

Antall grekere som søkte skattekort i fjor økte med 82 prosent fra året før. Antall italienere økte i samme periode med 6 prosent.

Men ikke alle får sjansen til å bruke skattekortene. Mange blir gående arbeidsledige i flere måneder.

– Virkeligheten er veldig annerledes, sier spanske Gonzalo Marina. Han dro fra kone og to barn for å skaffe seg jobb i Norge etter at han ble arbeidsledig i Spania. I Norge kjenner han ingen, han snakker ikke norsk og overlever ved å bo på gaten og å benytte seg av gratis mattilbud i Robin Hood Huset og hos Kirkens Bymisjon i Bergen.

- Sov på gaten i tre uker
Siden mars i fjor har Robin Hood Huset mottatt 250 andre i samme situasjon. Noen er høyt utdannede, noen er fagarbeidere og noen er ufaglærte.

– En ung gutt fra Spania sov på gaten i tre uker i høst. En tysker sover i en hule ved Nygårsbroen, sier daglig leder Marcos Amano ved Stiftelsen Robin Hood Huset. Han viser til at arbeidsmarkedet i Norge stiller krav til språk, formalkompetanse, attester og referanser. – Det er få jobber man kan gå rett inn i, sier Amano.

Kirkens Bymisjon, Caritas Norge og Frelsesarmeen melder om økende pågang ved sine lavterskeltilbud i Oslo.

Kapasiteten er sprengt mange steder. Kafeen Møtestedet hadde i fjor 50.000 besøkende. Tidligere har kafeens brukere vært østeuropeere. Nå er det stadig flere spanjoler, portugisere, italienere og grekere som benytter seg av tilbudet.

Les også: Dette er LO-Flåthens skrekkscenario

Finansministeren tror 2012 blir bedre enn fryktet


- Problemet med Norge er at det ikke er noen problemer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.