Verdens superrike gjemmer unna minst 133 milliarder kroner i hemmelige skatteparadis, viser en ny studie. Det er like mye som USA og Japans økonomier til sammen.

Rapporten er skrevet av den berømte økonomen James Henry og bestilt av organisasjonen Tax Justice Network (TJN), skriver BBC.

Den viser at verdens aller rikeste har utnyttet slappe regelverk og smuglet ut billionene sine for å gjemme dem i utlandet, utenfor rekkevidde for lokale skattemyndigheter.

Ifølge rapporten er 133 milliarder kroner dessuten et konservativt anslag, i virkeligheten kan det dreie seg om over 190 billioner. En billion er tusen milliarder.

De tapte skatteinntektene beløpet står for ville vært tilstrekkelig til å betale flere afrikanske lands gjeldsbyrder, eller nok til å løse eurokrisen, viser rapporten.

Mye av pengene sluses til Sveits og Caymanøyene via private banker som UBS, Credit Suisse og HSBC, som verner kundene sine, mener Henry.

TJN mener rapporten viser at de økonomiske ulikhetene i verden er større enn hva statistikken viser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.