– Vi har planer om å lansere en nettside hvor vi inviterer næringslivet til å gi oss gode råd og forslag til forenklinger, sa nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) til NTB da han la fram de reduserte kapitalkravene til aksjeselskaper i høst.

Etter det NTB kjenner til, skal statsråden mandag formiddag presentere nettstedet enklereregler.no, hvor regjeringen ber næringslivet melde inn forslag, innspill og gode råd til hvordan lov- og regelverket kan endres for å bidra til innsp#229smålet på ti milliarder kroner årlig.

Også finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) skal delta på lanseringen.

Ti milliarder årlig

Giske har lovet bedriftene i Norge at de innen 2016 skal ha til sammen ti milliarder mindre i utgifter til offentlig pålagte rapporteringer og reguleringer. Halve jobben skal han gjøre i løpet av inneværende stortingsperiode.

Så langt har han bare nådd halvannen til to milliarder kroner ved å fjerne revisjonsplikten for bedrifter med driftsinntekter på mindre enn 5 millioner kroner. Reduserte kapitalkrav til aksjeselskaper senker terskelen for gründere inn i næringslivet, men er ventet å ha begrenset spareeffekt.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har pekt på en rekke områder hvor det kan tas relativt enkle grep, som vil gjøre livet enklere og administrasjonen billigere for bedriftene – spesielt de små og mellomstore.

– For dyre lovkrav

– Vi mener blant annet at lovverket inneholder en rekke rapporteringsregler som bør lempes på, og krav om oppbev#229 av bilag som bør senkes. Bestemmelsene er for dyre i forhold til den nytten de gjør, sier direktør Petter H. Brubakk for næringspolitikk i NHO.

På oppgavelista til både Giske og NHO står også samkjøring av definisjonene offentlige etater bruker når de innhenter informasjon fra bedriftene.

– Hvis Statistisk sentralbyrå, skattemyndighetene og kommunene tar i bruk samme definisjon når de henter inn opplysninger om eksempelvis sysselsatte og omsetning, vil det gi betydelige besparelser fordi bedriftene bare trenger å gjøre jobben én gang, sa Giske.

Dessuten jobber regjeringen med neste generasjons Altinn, næringslivets inngangsport til offentlige tjenester. Altinn II skal etter planen stå ferdig før utgangen av 2013.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.