Kommunalt ansatte visste neppe hvem de hadde med å gjøre da de lånte hundrevis av millioner og kjøpte høyrisikofulle kredittobligasjoner på råd fra superselger og seniorrådgiver Harald Norberg i Terra, skriver Finansavisen.

- Nå må du være jævlig forsiktig

Norberg ble tidlig på 1990-tallet bøtelagt for å ha tatt grov fortjeneste på bekostning av kundene ved handel i obligasjoner i Den norske Hypotekforening. Norberg jobbet da i Forenede Fonds.

Ifølge en artikkel i Dagens Næringsliv fra den gangen tok Norberg 1,5 millioner kroner for handel som skulle kostet 50.000 kroner.

På Finansavisens spørsmål; Men lærte du ingenting av det du gjorde da, svarer Nordberg:

- Du, nå må du være jævlig forsiktig. Jeg foreslår at vi avslutter denne samtalen nå og tar dette fra et legal point of view.

Risikerer giganttap
Etter flere dagers intense spekulasjoner om hvor mye kommunene kan komme til å tape etter å ha investert i svært kompliserte finansielle instrumenter, medgir Terra Securities at summen kan komme opp i 900 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Det betyr at kommunene Narvik, Rana, Hattfjelldal og Hemnes kan tape like mye som de opprinnelig skjøt inn i risikopapirene, 451 millioner kroner. Så langt har de stilt 84 millioner kroner i ekstra sikkerhet.

– Teoretisk kan de bli nødt til å betale like mye i sikkerhet som de har skutt inn, sier partner Knut Anders Opstad i Terra Securities til DN.

Millionhonorar
Terra og Citigroup på sin side håver inn millioner i honorarer fra de fire nordlandskommunene.

DN skriver at de fire kommunene trolig må betale rundt 55 millioner kroner i forvaltningshonorar til Terra og Citigroup, hvorav cirka 13,5 millioner kroner vil gå til rådgiveren Terra.

Rammet av tredobbel kraft
Da uroen i det amerikanske boligmarkedet sendte sjokkbølger gjennom verdens kredittmarkeder på tampen av sommeren, rammet det de nordnorske kommunene med dobbel – om ikke tredobbel – kraft:

Først falt obligasjonene deres i verdi. Så falt sikkerheten i verdi. På toppen av dette økte frykten for at lånene til amerikanske kommuner – som skulle være sikre som banken – kunne bli nedgradert av ratingselskapene.

Resultatet ble at verdien av kommunenes investering falt under 55 prosent av opprinnelig verdi. Dette medførte at det måtte stilles tilleggssikkerhet. Dermed måtte de nordnorske kommunene pent bla opp i påvente på at investeringene skulle stige i verdi igjen – eller tape alt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.