Fem store, multinasjonale selskaper omsetter for 6 milliarder kroner i Norge. Staten sitter igjen med 10 millioner kroner i skatteinntekter, ifølge en gjennomgang Klassekampen har gjennomført.

I Norge må alle bedrifter betale 28 prosent av overskuddet i selskapsskatt. Det gjelder også Coca-Cola, Nestlé, Burger King, Peppes Pizza og TGI Fridays.

Avisa har gjennomgått oppgaver fra Skattedirektoratet og Brønnøysundregistrene og fant at flere at de store selskapene i Norge ikke betaler skatt i det hele tatt.

– Ved å blåse opp kostnadssiden kan du minimere overskuddet, og dermed blir skattbart overskudd lite, sier professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole og tidligere leder av regjeringens kapitalfluktutvalg.

Mobil skatt
Finansdepartementet påpeker i en pressemelding fredag at skattegrunnlagene er blitt mer mobile som følge av globalisering og at det særlig gjelder selskapsskatten.

Utviklingen internasjonalt går i retning av lavere selskapsskattesats samtidig som det gjennomføres tiltak for å beskytte skattegrunnlagene mot uthuling. Departementet vil endre skattesystemet slik at det er tilpasset denne utviklingen.

I tillegg vil regjeringen i løpet av våren sende ut et lovforslag på høring for å motvirke uthuling av skattegrunnlag. Forslaget tar sikte på å motvirke uheldig skattetilpasning ved at flernasjonale selskaper fører uforholdsmessig store fradrag til Norge, mens inntektene kanaliseres til lavskatteland.

Departementet håper at tiltaket vil styrke det norske selskapsskattegrunnlaget og bidra til likere konkurransevilkår mellom flernasjonale selskaper og selskaper som bare driver virksomhet i Norge.

Mange metoder
Professor Guttorm Schjelderup sier at multinasjonale selskap gjerne benytter seg av flere metoder for å unngå beskatning.

– De kan for eksempel sette høye priser på transaksjoner til datterselskap i høyskattland slik at kostnadene blir store der og skattbart overskudd derved lavt, forklarer han.

En annen mekanisme er å overføre selskapets gjeld til datterselskapet i Norge. Schjelderup understreker at dette ikke nødvendigvis betyr at selskapene bryter loven.

Ifølge tall Skattedirektoratet har utarbeidet for NRK viser det seg at de seks av ti bedrifter i Norge ikke betaler skatt. Direktoratet har regnet ut at disse bedriftene unnlot å oppgi 29 milliarder kroner til beskatning i 2011.

– Det er overskuddet som skal beskattes. Veldig mange av disse bedriftene har enten ikke overskudd, eller de har tap fra tidligere som kan trekkes fra i skatteberegningen, sier skattedirektør Svein Kristensen.

Direktoratet mener at 16,7 milliarder kroner av i alt 29 milliarder kroner er forsøkt unndratt i forbindelse med regelstridige skattetilpasninger hos multinasjonale selskaper. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.