EU-lederne diskuterer om det norske oljefondet kan bidra til å løse gjeldskrisen. Nordmenn i Brussel spøker ofte med at oljefondet kan settes inn i å redde situasjonen i EU. Nå kan det bli virkelighet, ifølge Adresseavisens, Bergens Tidendes og Stavanger Aftenblads felles korrespondent i byen.

– Både det norske oljefondet og kinesiske penger er interessante i en diskusjon om hvem som har ressurser å tilby i Europas gjeldskrise, sier Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det føres en diskusjon om hvem som har ressurser i verden, sier han.

– Da nevnes både kinesere og oljefondet og alt mulig. Men strukturmessig er det ikke det vi diskuterer nå. Det får bli neste steg, sa Reinfeldt.

I helgen har EU-lederne diskutert hvordan de kan styrke eurosonens redningsfond EFSF, også ved å utvide universet av mulige investorer.

Oljefondet, Statens pensjonsfond utland, er nesten like stort som EUs redningsfond. Oljefondet har over 3.000 milliarder kroner, rundt 388 milliarder euro, redningsfondet 440 milliarder euro.

– Norge kunne nok redde ganske mye, sier professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole.

– Men jeg ser ikke helt hvorfor vi skal gjøre det, med mindre det er en lukrativ investering. Da må det stilles store garantier til veie. Jeg tror det er stor fare for tap, sier han.

Les også:

EUs løsning utsatt til onsdag

- Enighet om å styrke eurosonens krisefond

Europeiske banker skal ha spurt Oljefondet om krisehjelp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.